Operamakers wint Gouden C 2017!

 

Op 3 juli, tijdens het 10-jarig jubileum van het Fonds voor Cultuurparticipatie, is de Gouden C 2017 uitgereikt aan het project dat je mee moet maken. De jury koos voor Vocal Satements van Operamakers. Samen met Utrechtse scholen stimuleert Operamakers vmbo-leerlingen om samen te zingen en daarmee hun stem te laten horen. De prijs werd uitgereikt tijdens de viering van het 10-jarig jubileum van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

 

 

Rohan Poldervaart van Operamakers reageert op de winst: "Ik ben zo verrast. We zijn gemotiveerd om ons project nog verder te ontwikkelen. Maar we hebben een mooie stap gezet en dat dat nu gezien en gewaardeerd wordt voelt heel bijzonder."

Uit het juryrapport:

“Dit project is een bron van inspiratie. Uit alles komt naar voren dat de leerlingen serieus worden genomen. Operamakers kiest voor repertoire dat het geluid en de emoties weergeeft van de kosmopolitische wereld waarin de leerlingen leven. Leerlingen worden gestimuleerd om zich al op jonge leeftijd uit te spreken en krijgen ook de tools om dit te doen.” Jury Gouden C

 Gouden c_jury rapport 2017

 

 

 

De vijf genomineerden voor de Gouden C 2017 zijn:

Portraits van stichting Corpo Máquina
Ex-gedetineerde jongeren en dansers in opleiding delen het podium, ze halen de muur die tussen hen staat naar beneden.
 
Portraits is een sociaal artistieke interventie waarbij 10 jongeren het podium delen. De 5 jonge mannen zijn ex-gedetineerden, ze herkregen onlangs hun vrijheid. De 5 jonge vrouwen volgen een opleiding tot uitvoerend danser, zijn daar 24 uur per dag mee bezig en zullen dit jaar afstuderen. De gedachtes, vragen, impulsen, twijfels en verlangens van deze 10 jonge mensen vormen het hart van de interventie. De dans helpt hen een nieuwe taal te vinden om elkaar beter te begrijpen: zachter, opener, met vertrouwen. De drijvende kracht achter dit project is het duo Guilherme Miotto en sociaal werker Amine Mbarki. Daarmee stimuleert Portraits de wisselwerking tussen een specifieke doelgroep van ongeschoolde lichamen, professionals en professionals in de dop. Samen namen ze deel aan een creatief proces waarin de Instinctive Performance methode van Miotto de brug slaat. Daarnaast herbergt het project ontmoeting tussen het artistieke, sociale, educatieve en wetenschappelijke domein.

 

Queer Faces – Migrant Voices van Stichting art.1 (Amsterdam) en Kijufi (Berlijn)

Zestien LHBT-vluchtelingen, acht in Nederland en acht in Duitsland die hun familie en thuisland hebben achtergelaten vertellen hun verhaal.

‘Een vijand is iemand wiens verhaal we niet hebben gehoord.’ Vredesactivist Gene Knudsen Hoffmann. Jonge, queer en LHBT migranten, vluchtelingen en statushouders krijgen trainingen in storytelling, radio maken, presenteren, documentaire en fotografie. Daarna presenteren ze hun verhaal, op de radio, in real life en in fotografie en film. Door hun verhaal op te tekenen en omringd te worden door leeftijdsgenoten die in dezelfde situatie zitten vinden ze herkenning. De verhalen zijn te beluisteren via podcasts, radioprogramma’s en een online platform. Luister hier naar de verhalen van de Nederlandse deelnemers.

 

SCHOPPEN een coproductie van DOX en BonteHond
Een theatrale voetbalchoreografie over discriminatie en uitsluiting. Acteurs en dansers van BonteHond en DOX gebruiken het voetbalveld als een heus theater.


SCHOPPEN lijkt in eerste instantie een gewone voetbalwedstrijd op het voetbalveld, maar naarmate de wedstrijd vordert zal het publiek steeds meer een dans of choreografie herkennen. SCHOPPEN is een bewustwording van discriminatie in de sport, in het bijzonder in het voetbal. BonteHond en DOX onderzoeken met dit project hoe je een ander publiek bereikt en dit vanuit de inhoud aan je verbindt. Met de publiekswerkingsprojecten weten BonteHond en DOX zich te wortelen in de stad. De projecten openen niet alleen de deuren tot nieuwe doelgroepen, maar het dwingt de gezelschappen zelf ook zich volledig open te stellen voor de stad en haar bewoners.

 

Trots op je eigen omgeving van Stichting De Kunstbeweging en PRO Emmen
Leerlingen praktijkonderwijs ontdekken hun cultureel erfgoed. Erfgoedinstellingen verdiepen zich in nieuwe doelgroep.

In het cultuureducatiebeleid van de Praktijkschool PRO Emmen is het Drentse erfgoed nog onderbelicht. Samen met De Kunstbeweging ontwikkelen ze daarom een leerlijn cultureel erfgoed. Met Drentse erfgoedinstellingen ontwikkelen ze programma’s die aansluiten bij de leerlingen van de praktijkschool. De kennis die ze opdoen verspreiden ze weer via netwerken met culturele instellingen, kunstencentra en vmbo- en praktijkonderwijsinstellingen in de regio en daarbuiten. Leerlingen in Drenthe staan in deze nieuwe programma’s via het verleden stil bij waar ze vandaan komen, hoe hun voorouders leefden en hoe bijvoorbeeld het Drentse landschap zich ontwikkelde tot hun huidige leefomgeving.

 

Vocal Statements van Stichting Operamakers
 
Utrechtse vmbo scholen geven zingen een vaste plek. Leerlingen presenteren hun statements over vrijheid tijdens concert in TivoliVredenburg.
 
Leerlingen van 6 Utrechtse vmbo scholen zingen in de grote zaal van TivoliVredenburg en dragen een persoonlijk statement voor over het thema vrijheid. De leerlingen vertellen hoe zij vrijheid ervaren: bijvoorbeeld het zelf uitkiezen van je kleding en zelfstandig reizen naar TivoliVredenburg. Het optreden is één van de hoogtepunten in dit tweejarige project met als doel zingen een vaste plek te geven op de deelnemende scholen. Een bijzonder samenwerking tussen Stichting Operamakers en 6 Utrechtse vmbo scholen. De docenten worden geschoold in het zingen in koorverband door middel van een workshop. De leerlingen leren in veertien lessen hun stem op een eigen manier in te zetten. Zo werken zij met de lessenreeks naar het zingen in koorverband toe.


Voor de prijs komen alle in 2017 door het Fonds gesubsidieerde projecten in aanmerking. De shortlist is samengesteld door medewerkers van het Fonds. De deskundige, onafhankelijke jury kiest uit deze projecten de winnaar. De jury beoordeelt de projecten op innovatie, impact en inspiratie. De winnaar ontvangt een Gouden Stempel, ontworpen door kunstenares Katia Borghesi en een cheque ter waarde van € 1000,- .

Jury 2017 

 • Mohamed Yusuf Boss, programmeur/choreograaf,  winnaar Gouden C 2016
 • Peggy Brandon, directeur Mocca Amsterdam
 • Hans Bosch, directeur WMC Kerkrade

 

Eerdere winnaars

Sinds 2012 reikt het Fonds jaarlijks de Gouden C uit aan een door het Fonds ondersteunde project dat je Mee Moet Maken. De in totaal 35 genomineerden projecten geven een inkijkje in de diversiteit aan projecten die het Fonds in al die jaren heeft ondersteund.

Gouden C 2011

Winnaar: Orchestre Partout van De Vrolijkheid in samenwerking met het 5e kwartier.

Genomineerden

 • Orchestre Partout van De Vrolijkheid in samenwerking met het 5e kwartier. Open Blokfluit Dagen Amsterdam van Stichting The Royal Wind Music
 • Festival Academie 2011 van Stichting Festival 5D
 • Spinn Off 2011 (finale en workshops) van Stichting Spin Off
 • DUF Waanwijs van Stichting Pica Pica

 

Gouden C 2012

Winnaar: Dans op de Cruyff Courts van De Nederlandse Dansdagen

Genomineerden

 • Activeer de babyboomers van Vereniging Oudheidkamer Twente
 • Dans op de Cruyff Courts van De Nederlandse Dansdagen
 • De Schoolschrijver van stichting De Schoolschrijver
 • Routes to Transformation van Roots & Routes, i.s.m. Vrede van Utrecht
 • The Willowman van het Limburgs Museum

 

Gouden C 2013

Winnaar: Papierwerk van Stichting 4 Apostelen

 

Genomineerden

 • Papierwerk van Stichting 4 Apostelen
 • Van de Werelddaken on Tour van Stichting ZID
 • Route 65’ van Stichting Cool kunst en cultuur
 • Choreografie wedstrijd van Stichting Spin Off
 • Tekenskoalle van Stichting Keunstwurk

 

Gouden C 2014

Winnaar: STRP Transform Share by Doing van STRP

Genomineerden

 • Grenzeloos Tilburg 1914-1918 van De Kwekerij Theaterproducties
 • Handwerken 7.0 van NBVP vrouwen van nu
 • Hijabi Monologen NL van Stage-Z i.s.m. Theater Zuidplein
 • Oudkast van Delftst Peil
 • STRP Transform Share by Doing van STRP

 

Gouden C 2015

Winnaar: Old Skool van gebouw 52 en Mad Skills

Genomineerden

 • Ambacht in Beeld Festival 2015 van Windy Miller.
 • Old Skool van gebouw 52 en Mad Skills
 • Verbinding verbroken van Factorium Podiumkunsten en NAHuis
 • VMBO Next Culture van Rotslab, SETUP en scholen
 • Zwembadverhalen van Gedeelde Verhalen

 

 

 

Gouden C 2016

Winnaar: Mohamed Yusuf Boss en Urban House Groningen

Genomineerden

 • Thuis in Hoogeveen van Loods 13
 • MOAdventure van Metropole Orkest
 • Mohamed Yusuf Boss en Urban House Groningen
 • Grutte Pier fan Kimswert van Peergroup
 • Kinderen aan Zee van Artiance