TRANSFORM van STRP wint Gouden C

Vandaag is de Gouden C overhandigd aan het door het Fonds voor Cultuurparticipatie ondersteunde project dat je mee moet maken. De onafhankelijk jury koos voor TRANSFORM van STRP. Een project waarbij amateurs en professionals, techneuten en creatieven samen verouderde apparaten en machines uit elkaar haalden – hackten – en als bijzondere kunstwerken en installaties weer in elkaar zetten. De prijs werd uitgereikt tijdens de opening van de WAK, de Week van de Amateurkunst.

 

In het project TRANSFORM van STRP (een Biënnale vol spectaculaire kunst, experimentele technologie en elektronische muziek) gingen techniekliefhebbers aan de slag met hun passie voor creatieve technologie door verouderde machines en apparaten een nieuwe functie te geven. Gedurende een aantal maanden hackten amateurtechnici samen met uitvinders, kunstenaars en studenten machines om ze vervolgens naar eigen inzicht weer in elkaar te zetten. De vijftig deelnemers werden in teams opgedeeld waarin technici en creatievellingen, senioren en jongeren en hobbyisten en professionals gelijkmatig vertegenwoordigd werden om zoveel mogelijk verschillende invalshoeken te belichten. De kracht van de eigen verbeelding en het omzetten van creatieve ideeën in producten waren hierbij het uitgangspunt.

Lees meer over dit bijzondere project op ons online magazine

Uit het juryrapport: “De jury is enthousiast over de verrassende verbindingen die in dit project worden gemaakt. Kunst, industrie en technologie komen samen. Jong en oud, professionals en amateurs, techneuten en creatieven werken op een gelijkwaardige manier samen. De deelnemers worden uitgedaagd om op een creatieve manier te kijken naar bestaande apparaten en hun functies.”

Shirley Hendrikse van STRP was aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Shirley Hendrikse “Wat een verrassing. Alle projecten zijn zo inspirerend! Ik zie dit als een aanmoediging om nog meer mensen te stimuleren om mee te doen aan onze creatief technologische projecten.” 

TRANSFORM mag een jaar lang de titel ‘het project dat je mee moet maken’ dragen. Daarnaast ontving de organisatie een vergulde stempel, ontworpen door Katia Borghesi. De winnaar van de Gouden C krijgt bovendien een waardebon van € 1000,- om te besteden het zichtbaar maken van de resultaten van hun project.

Voor de prijs kwamen alle in 2014 door het Fonds gesubsidieerde projecten in aanmerking. Bekijk hier de shortlist. De projecten werden door de jury beoordeeld op hun inspirerende werking voor de culturele sector en de impact die de projecten hebben op de creatieve ontwikkeling van de deelnemers.

De jury bestond uit de volgende personen:
• Pé Diederen, (directeur Huis voor de kunsten Limburg, juryvoorzitter)
• Appie Alferink (directeur ZIMIHC, podium voor amateurkunst)
• Nadine Sterk (projectleider Papierwerk, project van Atelier NL, winnaar Gouden C 2013)

Bijlage

Gouden c_jury rapport 2014.pdf

Voorbeeld header 2