Nominaties voor Gouden C 2014 bekend

Op 30 mei reikt het Fonds voor Cultuurparticipatie voor de vierde keer de Gouden C uit. De Gouden C is een prijs voor een door het Fonds ondersteund project dat je mee moet maken.

De vijf genomineerden zijn:

  • Grenzeloos Tilburg 1914-1918 van De Kwekerij Theaterproducties
  • Handwerken 7.0 van Vrouwen van nu
  • Hijabi Monologen NL van Stage-Z i.s.m. Theater Zuidplein
  • Oudkast van Delftst Peil en Kunst in de wijken
  • Transform van STRP

 

De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de opening van de Week van de Amateurkunst op 30 mei in Sittard. De winnaar ontvangt een Gouden Stempel, ontworpen door kunstenares Katia Borghesi en een cheque ter waarde van € 1000,- die besteed mag worden aan het zichtbaar maken van de resultaten van het project.

Voor de prijs komen alle in 2014 door het Fonds gesubsidieerde projecten in aanmerking. De shortlist is samengesteld door medewerkers van het Fonds. Een deskundige, onafhankelijke jury kiest uit deze projecten de winnaar. De projecten worden door de jury beoordeeld op innovatie, impact en inspiratie. Gekeken wordt naar in hoeverre een project vernieuwend en inspirerend voor de culturele sector is en welke impact de projecten hebben op de creatieve ontwikkeling van de deelnemers.

De jury bestaat uit de volgende personen:

  • Pé Diederen, (directeur Huis voor de kunsten Limburg, juryvoorzitter)
  • Appie Alferink (directeur ZIMIHC, podium voor amateurkunst)
  • Nadine Sterk (projectleider Papierwerk, project van Atelier NL, winnaar Gouden C 2013)

De Gouden C wordt voor de vierde keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn ‘Papierwerk’ van Atelier NL, ‘Dans op de Cruyff Courts’ van de Nederlandse Dansdagen, en Orchestre Partout van de Vrolijkheid in samenwerking met het 5e kwartier.

Meer informatie over de vijf genomineerde projecten voor de Gouden C 2014:

Grenzeloos Tilburg 1914-1918 van De Kwekerij Theaterproducties
Bij het uitbreken van WO I werd Tilburg overspoeld door een stroom Belgische vluchtelingen die in aantal half zo groot was als de toenmalige Tilburgse bevolking zelf. Om de gebeurtenissen te herdenken ontwikkelde De Kwekerij in 2014 twee locatietheaterreeksen in stad en buitengebied. De voorstellingen vonden plaats in twee historische spoorzones waarlangs de vluchtelingen de stad binnenkwamen. Onder de titel De Fluisterende Stad werd een theaterwandeling ontwikkeld op het voormalige NS-werkterrein vlak achter het Centraal Station Tilburg. In het voormalige spoorgebied van het ‘Bels Lijntje’ dat Tilburg destijds verbond met Turnhout vond een serie landschapsvoorstellingen plaats onder de titel Landlopers. Het publiek maakte hier een theaterwandeling of fietsexcursie. Het project kwam tot stand door een samenwerking van De Kwekerij met zoveel mogelijk deelnemers die op talloze verschillende manieren een steentje hebben bijgedragen, niet alleen in de voorstellingen zelf, maar ook achter de schermen. In samenwerking met buurtambassadeurs verkende De Kwekerij de locaties. Persoonlijke verhalen werden verzameld. Lokale professionals uit alle kunstdisciplines en plaatselijke amateurs uit alle leeftijdsgroepen gingen met elkaar aan de slag om deze verhalen te verheffen tot artistiek hoogwaardige totaalproducties onder regie van de kernleden van de Kwekerij. In de voorstellingen werden deelnemers en publiek volledig ondergedompeld in een intense en onvergetelijke totaalervaring waarin theater, dans, muziek en poëzie versmolten met de natuur en het stedelijke landschap. Het project is ondersteund door lokale ondernemers, agrariërs, toneelverenigingen, heemkunde verenigingen, culturele instellingen en overheden in België en Nederland. www.dekwekerij.nl 
Dit project wordt ondersteund in de regeling Versterking Actieve Cultuurparticipatie, programma Kunstparticipatie

 

Handwerken 7.0 van Vrouwen van nu
Stoppen, merklappen borduren en Zaans stikwerk zijn traditionele handwerktechnieken die nog maar op kleine schaal beoefend worden en waarvan specifieke kennis en vaardigheden verloren dreigen te gaan. Om dit niet te laten gebeuren wil de Vereniging van Vrouwen van Nu met dit project haar kennis en vaardigheden overdragen op jongere handwerksters. Samen met studenten van SintLucas, de opleiding voor creatief vakman uit Boxtel, worden producten ontworpen die helemaal van deze tijd zijn en die je met een beetje handigheid én de goede begeleiding zelf kunt maken. Er worden workshops gegeven waarin iedereen de basis van deze technieken kan leren en met een zelfgemaakt product naar huis gaat. De workshop worden onder meer gegeven in samenwerking met de musea die meedoen aan het online platform www.Modemuze.nl. Wanneer je meedoet aan een workshop laten deze musea aan de hand van stukken uit hun collectie eerst zien hoe de technieken vroeger werden toegepast, waarna de deelnemers zelf aan de slag gaan. Tijdens het Fashion Festival in Arnhem, van 6 juni t/m 6 juli worden er ook workshops gegeven. http://vrouwenvannu.nl/landelijk/handmade-you
Dit project wordt ondersteund in de regeling Versterking Actieve Cultuurparticipatie, programma Immaterieel erfgoed

 

Hijabi Monologen NL van Stage-Z i.s.m. Theater Zuidplein
De Hijabi Monologen Nederland bestaan uit meerdere monologen door en over Islamitische vrouwen en die in het dagelijkse leven een hijab (hoofddoek) dragen. De monologen zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen van vrouwen met uiteenlopende culturele achtergronden. Tijdens workshops storytelling en performance in Rotterdam en Amsterdam gaan de makers op zoek naar beelden die verder reiken dan de clichéverhalen. De verhalen inspireren, raken, verbazen, motiveren, zetten aan tot denken, maken je aan het lachen, aan het huilen en luchten op. Vanwege de herkenbaarheid, maar ook omdat het een ander licht werpt op het gangbare beeld van moslima’s in veel media en kunst- en cultuuruitingen. Na afloop van de voorstelling wordt de dialoog met het publiek aangegaan.Tijdens de tournee gaan de makers door met het verzamelen van verhalen en worden schrijfworkshops gegeven. De allerbeste verhalen worden toegevoegd aan de Wereldbibliotheek van Hijabi-verhalen en komen mogelijk voor het voetlicht op andere podia in de wereld.
http://www.stage-z.nl/productie/hijabi-monologen-nederland/
Dit project wordt ondersteund in de regeling Versterking Actieve Cultuurparticipatie, programma Kunstparticipatie

 

Oudkast van Delftst Peil en Kunst in de wijken
Het afgelopen jaar verzamelde Oudkast mooie, verdrietige, indrukwekkende en bijzondere levensverhalen van roze ouderen. Deze verhalen zijn verwerkt in een reizende voorstelling en tentoonstelling, onder leiding van artistiek leider Marjet Roerink. Door middel van beeld- en geluidsfragmenten, liedjes, foto’s en monologen vertellen ouderen openhartig hun verhaal. Oudkast geeft roze ouderen een gezicht en podium.
Niet over alle kleuren liefde kan even openlijk gesproken worden. Homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders balanceren veelal tussen openheid en taboe, tussen kracht en kwetsbaarheid. Ongeveer 7 tot 10 procent van de ouderen kent homoseksuele gevoelens. Sommigen zijn al vroeg ‘uit de kast’ gekomen, anderen doen dat op latere leeftijd alsnog. http://oudkast.nl/
Dit project wordt ondersteund in de regeling Versterking Actieve Cultuurparticipatie, programma Ouderenparticipatie

 

Transform van STRP
In dit project van STRP (een Biënnale vol spectaculaire kunst, experimentele technologie en electronische muziek) gingen techniekliefhebbers aan de slag met hun passie voor creatieve technologie door verouderde machines en apparaten een nieuwe functie te geven. Gedurende een aantal maanden hackten amateurtechnici samen met uitvinders, kunstenaars en studenten machines om ze vervolgens naar eigen inzicht weer in elkaar te zetten. De vijftig deelnemers werden in teams opgedeeld waarin technici en creatievelingen, senioren en jongeren en hobbyisten en professionals gelijkmatig vertegenwoordigd werden om zoveel mogelijk verschillende invalshoeken te belichten. De kracht van de eigen verbeelding en het omzetten van creatieve ideeën in producten waren hierbij het uitgangspunt. Van het werkproces werd een documentaire gemaakt die tegelijk met interactieve installaties en kunstwerken te zien was tijdens de tiendaagse STRP Biënnale 2015. Aan het project was tevens een workshopvariant voor scholieren gekoppeld. http://strp.nl/nl/activiteiten/transform/
Dit project wordt ondersteund in de regeling Versterking Actieve Cultuurparticipatie, programma Kunstparticipatie

Voorbeeld header 2