Korte film: lijsttrekkers spreken over de kracht van kunst en cultuur

In de maand januari heeft Kunsten ’92 gesprekken gevoerd met lijsttrekkers van een aantal politieke partijen, over hun persoonlijke beleving van kunst en cultuur. Deze interviews zijn een initiatief van Kunsten ’92, LKCA, CJP, Jeugdcultuurfonds, Cultuurconnectie en Fonds voor Cultuurparticipatie en vonden plaats in het Mauritshuis (Den Haag). Kunsten ’92 organiseerde de interviews en opnames. Bertien Minco (directeur Jeugdcultuurfonds Nederland) stelde de vragen. 

 

 

In de gesprekken vertellen Sybrand Buma (CDA), Lodewijk Asscher (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Emile Roemer (SP), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks, nr 2 op de kandidatenlijst) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) wat kunst en cultuur voor hen betekenen. Wat was hun meest indrukwekkende culturele ervaring? Hoe heeft deze hun blik op de maatschappij beïnvloed? Wat nemen zij daarvan mee in de politiek?

In het interview stond de persoon achter de lijsttrekker centraal. Opvallend is de gedeelde mening dat kunst en cultuur, naast hun autonome waarde, zorgen voor onder meer verbinding en inzicht. Kinderen in aanraking brengen met en laten deelnemen aan kunst heeft unaniem prioriteit bij de politici. 

Voorbeeld header 2