zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Zwembadverhalen: genomineerd voor Gouden C 2015

Zwembadverhalen

Een locatievoorstelling gemaakt door 150 deelnemers uit dorpen in Groningen en Drenthe, die zich afspeelt in het verlaten openluchtzwembad Het Scharlakenhof in Haren. Opgebouwd aan de hand van anekdotes van zwembadgasten biedt zwembadverhalen een kijkje terug in de tijd.

Deze zomer vormt het voormalige buitenbad van De Scharlakenhof in Haren het sprookjesachtige decor voor de theatervoorstelling Zwembadverhalen. Gouden C nominatie Zwembadverhalen gaat over verhalen en herinneringen aan zwemmen.

Stichting Gedeelde Verhalen verbindt met haar culturele producties mensen aan elkaar door middel van (historische) verhalen. De locatievoorstelling Zwembadverhalen wordt gemaakt door zo’n honderdvijftig inwoners van dorpen in Groningen en Drenthe. Persoonlijke verhalen, fantasieën en verhalen over zwemmen en zwembaden van de deelnemers staan centraal. Dit project is de eerste in een reeks nieuwe werkvormen die ook in andere dorpen zal worden toegepast om actieve cultuurparticipatie te bevorderen.

placeholder

 

Zwembadverhalen' is één van de vijf genomineerden voor de Gouden C 2015, de jaarlijkse prijs van het Fonds voor Cultuurparticipatie voor het project dat je mee moet maken. Op 23 juni wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de opening van Festival Bombarie. In de aanloop zetten we de vijf genomineerden in de schijnwerpers op ons magazine. 

‘Ik durfde niet van de hoge duikplank af.’

Als je iemand vraagt om te denken aan zwemmen in het buitenbad, komen de meest mooie verhalen en anekdoten opborrelen. Vaak fragmentarisch, deels fantasie en verweven met emoties. De spelers van de voorstelling Zwembadverhalen schrijven elke twee weken een zwembadverhaal. Ook kan iedereen zijn persoonlijke verhaal delen op de website. Al deze verhalen vormen de inspiratiebron voor de voorstelling.

‘Bij buitenzwembaden denk ik aan lekker kletsen met mijn beste vriendin op een handdoekje, terwijl de zon onze huid streelt en we soezerig genieten.’

Iedereen kan meedoen

Zwembadverhalen is een voorstelling voor en door de gemeenschap uit Haren en omgeving. Cast, productie en publicatie bestaat voor een groot deel uit vrijwilligers. Leerlingen van het Zernike College maakten een muziekclip. En het Harener weekblad publiceert elke twee weken een Zwembadverhaal.

'Het is fantastisch dat met behulp van vele vrijwilligers, als spelers, in de uitvoering en in de organisatie, een dergelijke voorstelling mogelijk wordt gemaakt. Wij werken daar als gemeente graag aan mee.' Paula Lambeck, wethouder in de gemeente Haren

 

Zwembadverhalen is een zomerse voorstelling in de open lucht, met een vleugje nostalgie en hele boel verhalen van vroeger. Van 29 juni tot en met 10 juli 2016 te zien in Haren. Een mooie nominatie voor de Gouden C! 

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Kunstparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen