donderdag 21 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Zwaar metaal, Nieuw Licht: herontdekking van de ets

deelnemers To the Etch

De ets heeft een formeel en ietwat duf imago en wordt vaak gezien als bijproduct van een kunstenaar. Onterecht zo meent de Stichting To the Etch. Ter afstoffing van de ets riep ze het project Zwaar metaal, Nieuw Licht in het leven.

De Stichting To the Etch ontstond uit gedeelde passie. De kunstenaars Laura Casas Valle en Cornelie Samsom vonden elkaar in hun liefde voor het etsen. Het verkeerde imago van het ambacht stoorde hen. Daarom richtten zij in 2011 de Stichting To the Etch op om het etsen en de etstechniek te promoten en een breder publiek te interesseren voor deze bijzondere maar bijna vergeten techniek. Een belangrijke bijdrage daaraan levert het project Zwaar Metaal, Nieuw Licht. Het doel ervan is te onderzoeken hoe in samenwerking met verschillende disciplines en instanties een duurzaam draagvlak voor het etsen gecreëerd kan worden. 

Masterclasses
Met behulp van de subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie ontwikkelt To the Etch in grafische werkplaatsen en instellingen voor amateurkunst, in jongerencentra en op brede scholen modules voor professionals die de etstechniek aan liefhebbers over willen brengen. Daarbij wordt ook een verbinding gezocht met kunstgeschiedenis, filosofie en muziek in de vorm van lezingen en dynamische seminars binnen poppodia in het kader van Heavy Metal Night. Niet alleen wordt het etsen toepasbaar gemaakt, ook wordt de techniek in een historische en maatschappelijke context geplaatst. Tijdens masterclasses leren jonge kunstenaars en ontwerpers de techniek van het etsen en experimenteren ze met nieuwe toepassingen, waarbij een dialoog over etsen voor hun eigen werk en kunst in het algemeen kan betekenen centraal staat. Op deze manier hoopt de Stichting een nieuw platform en buzz rondom etsen te creëren en jonge makers ook in de toekomst naar de etswerkplaats te trekken.
In het project werkt de stichting samen met een groot aantal partners in verschillende steden: Breda, Den Bosch, Eindhoven, Arnhem/Nijmegen en Utrecht. Aan het einde worden de modules samengevat in een publicatie en voorlichtingsfilm die op academies, brede scholen en werkplaatsen verspreid wordt. Ook staat een animatie en video voor YouTube op het programma die de geschiedenis, de techniek en de verbeeldingskracht van de ets tonen.

Overdraagbaar
Dat de etstechniek op deze manier overdraagbaar wordt, sprak tot de verbeelding van de beoordelingscommissie van het Fonds. Door in te spelen op aspecten als veiligheid zet To the Etch zich in het etsen voor een grotere groep beoefenaars toegankelijk te maken. Omdat medewerkers van grafische werkplaatsen en andere centra worden getraind en er wordt geïnvesteerd in de lokale samenwerkingsverbanden, is de commissie ervan overtuigd dat het project een duurzaam effect heeft.

 

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Immaterieel Erfgoed 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen