zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

ZID Theater - HERE WE ARE

Vijftien Amsterdamse spelers tussen de 11 en 80 jaar afkomstig uit alle werelddelen maken theater

“Andere mensen ontmoeten, die hetzelfde doen als wij, met hen uitwisselen of samen op het podium in de wijk staan, dat is iets wat ik graag met ZID in het komende jaar zou willen doen” - Silah, 61 jaar

Dit is de reactie van een van de ‘buurtacteurs’ van ZID Theater uit Amsterdam, tijdens de jaarlijkse evaluatie. En dit idee kreeg de meeste bijval van de andere deelnemers. De meesten wilden graag nieuwe mensen ontmoeten die uit een heel andere omgeving komen of een heel andere achtergrond hebben. Cultuur verbindt, daar kunnen we niet omheen.

Liefde in tijden van...
Het Fonds voor Cultuurparticipatie ondersteunt in 2015 en 2016 ZID Theater met het project Liefde in tijden van.., een tweejaarlijks project in de steden Amersfoort, Den Haag en Amsterdam, met een gelijknamige productie in elke stad in 2016. De deelnemers krijgen de gelegenheid om door ZID zelfstandig met kunst en cultuur aan de slag te gaan, op hun eigen(wijze) manier. Ze bespelen de podia in de wijken met de verhalen die ze zelf willen vertellen als ‘Verhalenverteller’ en ze verbinden zich in een feestelijke productie en in rondreizende evenementen zoals Theatertafels door drie steden. Zij worden getraind om als ‘CultuurGids’ een spin in het web te zijn in hun eigen stad door de culturele activiteiten op te zetten in hun eigen buurt.

Zelf aan de slag
“We willen mensen hun eigen talent en kracht laten ontdekken en ontwikkelen, zodat ze ook na afloop van het project zelf verder gaan met initiëren, organiseren en produceren van culturele activiteiten in hun buurt”, zeg Karoline Spaic, artistiek leider ZID Theater. Professionals versterken de niet-professionals. Zij worden getraind om zelfstandig in hun stad aan de slag te gaan maar kunnen altijd terugvallen op het duurzame netwerk van ZID. ZID Academy coacht, faciliteert, verbindt en verzorgt jaarlijks een inspiratiedag waar deelnemers elkaar weer treffen. Zo houd je mensen betrokken.

Bijzondere setting en samenwerking
Dit jaar sluit ZID Theater af in de Stadsschouwburg Amsterdam met het programma HERE WE ARE. Hierin zijn de onderdelen van de projecten Cultuurgidsen, Theatertafels en VerhalenVertellers 65+ te zien. HERE WE ARE is geïnspireerd op het programma Wish you were here van Toneelgroep Amsterdam en verder ontwikkeld in de eigen ZID-stijl. Het wordt uitgevoerd in het toneelbeeld van de voorstelling Kings of War, van Toneelgroep Amsterdam.

HERE WE ARE is samengesteld uit drie korte theaterstukken van ZID en prikkelende bijdragen van een aantal bijzondere gasten. Met theater, dans, en de gesprekken laten ze zien wat de kracht van verbinding is, en hoe dat hen als individu en als groep sterker maakt. Vijftien Amsterdamse spelers tussen 11 en 80 jaar, afkomstig uit alle werelddelen, maken een persoonlijk statement over het huidige tijdperk, waarin we onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

“Het lijkt misschien een utopie, maar diep verbonden zijn met elkaar is juist een ticket voor de toekomst.” aldus Karolina Spaic, artistiek leider van ZID Theater en verantwoordelijk voor regie.

Meemaken?
Wanneer: 19 december 2015, 13.00 – 14.15 uur, Nagesprek met de deelnemers 14.30 uur
Locatie: Stadsschouwburg Amsterdam, Rabozaal
Kaartjes 

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Kunstparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen