maandag 12 November 2018
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Verrijking

Don Ceder in actie in het theater

Het nieuwste lid van onze Raad van Toezicht, Don Ceder (1989), is een duizendpoot die maatschappelijk zeer betrokken is, onder meer als advocaat en in de politiek. In zijn vrije tijd is hij ook nog dj, muzikant en theatermaker.

'Tijdens mijn rechtenstudie was ik actief in het amateurtoneel en als pianist. Ik trad vrij veel op en ben tot op heden ook betrokken bij een swingende multiculturele kerk die zijn oorsprong in Amerika heeft. Daarnaast ben ik als dj gaan draaien. Muziek is voor mij een uitlaatklep.

Hoewel het in de eerste plaats een persoonlijke uiting is, vind ik het ook belangrijk dat die gehoord wordt. Maar publiek is voor mij geen doel op zich, je moet daarin een gezonde balans vinden. Er zijn ook mensen die bijvoorbeeld gedichten schrijven die ze nooit aan iemand laten lezen – als je je ei er maar in kwijt kunt.

“Je creativiteit en persoonlijkheid uiten is voor iedereen verrijkend. Daarom hoop ik eraan bij te dragen dat zoveel mogelijk mensen die kans krijgen.”

Behalve dat het superleuk is om zelf te doen, zijn kunst en cultuur ook een krachtig maatschappelijk element. In een samenleving kijk je constant: waar staan we en waar willen we heen? Kunst en cultuur spelen een belangrijke rol in die discussie.

Bovendien kun je er een boodschap mee afgeven, die binnenkomt. De geschiedenis laat zien dat bijvoorbeeld een protestlied de mensen soms meer in vervoering kan brengen dan een politicus of voorvechter van welk doel ook.

Kijk bijvoorbeeld naar het oude Egypte en de Grieken; toen al had cultuur een prominente rol en door de hele geschiedenis heen zie je dat de ontwikkeling van kunst en cultuur onlosmakelijk is verbonden met de ontwikkeling van een maatschappij. Ik vind: een gezonde maatschappij kan niet zonder.

Don Ceder als theatermaker.
“Elke gezonde maatschappij biedt kunst en cultuur de ruimte.”

Toen mij via via ter ore kwam dat het Fonds voor Cultuurparticipatie iemand zocht voor de Raad van Toezicht, heb ik meteen gesolliciteerd. Cultuur is van iedereen en moet ook voor iedereen bereikbaar zijn. Ik ben jong en opgegroeid in Amsterdam Zuid-Oost, met mijn achtergrond en ervaring denk ik dat ik dat hoofddoel misschien een stukje dichterbij kan brengen. En als advocaat hou ik me ook met de juridische kant bezig.'

placeholder

 

'Ik kende het fonds al vanaf de andere kant, als theatermaker. Daardoor ken ik de wensen en het gedachtenpatroon van uitvoerders: die willen vooral gewoon kunst maken en zijn minder enthousiast over papierwerk. In je leven ontwikkel je je. Ik vind het mooi dat dat ook hierbij geldt, dat ik nu aan de andere kant zit.'

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Cultuur maakt iedereen

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen