zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Van wild idee tot afterparty: Sample Culture

Open Your Mind

Willem van Jij maakt het mee liet zijn zolderkamerstudio even voor wat het was en ging op zoek naar de ervaringen van aanvragers op het platform. Hoe ervaren mensen Jij maakt het mee? In korte gesprekjes probeert hij de eerlijke mening van aanvragers op te diepen. Hoe ging dat nou, van idee tot afterparty?

We beginnen met André Grekhov, van stichting Sample Culture. In 2015 zette hij het project Open Your Mind op Jij maakt het mee. Met dit succesvolle concept won hij zelfs de Uit je schulp award!

Je hebt een succesvol project gehad op Jij maakt het mee. Maar hoe kwam je bij ons terecht?
Ik heb volgens mij in 2013 of 14 meegeholpen om voor het NK Breakdance (DBC) genoeg stemmen te krijgen voor een subsidie. Ik was toen al heel erg onder de indruk van het gemak en de moderne aanpak van JMHM.

Kan je wat meer zeggen over dit gemak en de aanpak?
Jazeker, de ICT is nog niet helemaal optimaal, maar de bedoeling is helder. Zeker doordat het in een vorm van een dialoog gebeurt en de coaches kunnen reageren met kritiek en aanvullingen.

Werd er niet teveel gevraagd van je als aanvrager?
Ik heb het niet ervaren als iets met te veel “te”. In een subsidieklimaat waar je boekdelen moet schrijven vond ik het heel fris om in een dialoogvorm het plan in te kunnen vullen. Dit is in mijn beleving veel doeltreffender en opener voor een social media jongen zoals ik.

Je was dus wel al gewend om subsidie aan te vragen?
Ja veel, van Jij maakt het mee tot Fonds Podiumkunsten, Fonds voor Cultuurparticipatie, Gemeente, Prins Bernhard Cultuurfonds, etc..

En Jij maakt het mee was relatief makkelijk?
Zoals ik al zei ja, veel makkelijker. Het gaat dus niet zozeer over hoe ingewikkeld een aanvraag is maar over het proces voor iemand die niet werkt met professionele schrijvers en fondsenjagers. Wij kunnen in onze eigen taal en dialoogvorm veel helder maken en dat is zeer, “democratisch”. In tegenstelling tot veel grotere fondsen die veel harder afrekenen op het kunst van grondig schrijven.

Ok, en wat zou je ons meegeven als kritiekpunt?
ICT fixen. Veel problemen gehad met het linken naar de social media.

Thnx! Succes nog met je volgende projecten!

placeholder

 

Open Your Mind is een evenement waarbij elementen uit de battle uit de straatcultuur van de hiphop worden gemengd met elementen uit de improvisatiespellen uit de podiumkunsten. In het kort kan het omschreven worden als “ De Dans Lama’s”. 16 dansers, profs en amateurs nemen het tegen elkaar op in een interactieve battle. De battlerondes bestaan uit improvisatiespellen, wat uniek is voor een battle. Gekoppeld aan het evenement worden drie workshops gegeven door twee van de juryleden en een professionele danser. Aan deze workshops kunnen zowel amateurs, als dansstudenten, als professionals deelnemen.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Jij maakt het mee

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen