zondag 8 December 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Van volgspot naar flitslicht

Uit de fotoserie: In the woods

Sjoerd van den Berg staat graag op de voorgrond. Bijvoorbeeld op het podium, als singer-songwriter. Best verrassend dus, dat hij ging fotograferen. Observeren laat hem een heel andere kant van zichzelf ontdekken. En daarnaast is het gewoon erg leuk om te doen.

'Al van jongs af aan maak ik muziek, zelfs een tijdje semi-professioneel. Maar dat was niet vol te houden naast mijn fulltime-baan als communicatieadviseur voor de Radboud Universiteit. Het viel op een gegeven moment zwaar om ook nog eens 's avonds op te treden. Bovendien lukte het niet meer om nummers te schrijven, daarvoor heb je ook ruimte nodig. Maar ik mis het podium wel, hoor. Misschien ga ik er nog weleens naar terug. In ieder geval ga ik dit jaar rond kerst, samen met een vriend, langs de deuren om mensen met kerstliedjes te verblijden.

Ik maakte altijd al graag vakantiefoto's, en toen ik ooit een half jaar in Engeland ging studeren, heb ik een mooie spiegelreflexcamera gekocht. Om er beter mee te kunnen omgaan dan alleen de automatische stand te gebruiken, heb ik toen een cursus gevolgd.

"In het begin fotografeerde ik vooral landschappen, maar het fotograferen van mensen vind ik steeds interessanter"

Mijn vriend heeft muziektheater gestudeerd en vroeg me eens of ik misschien de foto wilde maken voor de poster van een voorstelling. Sindsdien doe ik dat vaker. Want die eerste keer beviel zo goed, dat anderen me ook om foto's gingen vragen. Ik vind het het leukste om helemaal mee te denken over het creatieve concept. Ik ben heel sociaal en ik vind het leuk om samen te werken. Laatst maakte ik foto's van Sem van Butselaar, een jonge acteur uit Arnhem, met wie dat zo goed ging – elke foto was raak.

Voor zo'n poster laat ik mensen eerst vertellen: over hun voorstelling en alle thema's, en dan gaat mijn brein helemaal los. Daarna zoek ik op Pinterest naar voorbeelden van welke kant het op kan qua stijl en technieken. Ik maak voor allemaal een pleidooi, al heb ik meestal wel een duidelijke voorkeur en vaak kiest de opdrachtgever die ook. Het gaat allemaal nog via via, hoor. Ik wil het wel professioneler gaan aanpakken, maar dan moet ik ook kunnen factureren en een goeie website hebben. Daarom leer ik mezelf nu in de avonduren programmeren – ook weer heel leuk!

“Het is niet per se een missie, maar het zou fantastisch zijn als ik van fotograferen mijn baan zou kunnen maken”

Muziek en fotografie hebben best raakvlakken: je vertelt er een verhaal mee. Net als in m'n werk, trouwens. Maar een zelfgeschreven nummer moet je nog heel lang blijven zingen, dus dat moet echt helemaal bij je passen. Terwijl het handige van fotografie is dat ik afgeronde opdrachten heb – ik maak de foto's niet voor mezelf, maar voor de klant. Voorlopig is dat ideaal.'

Benieuwd naar Sjoerds werk? Kijk op Instagram onder sjoerdvdberg_photography, of binnenkort op www.sjoerdvdberg.com.

placeholder

Cultuurestafette 2018
Ronald Kox → Richard Smolenaers → Marijn Cornelis → Jeffrey Brew Ward → Jordy van Loo → Djenny Masengo → Ardy Samandarpour→ Glenn Eilbracht→ Sanne Boon→ Eva Fiselier→ Sjoerd van den Berg

Sjoerd kreeg het stokje aangereikt van Eva Fiselier, die op het podium de mooiste liedjes vertolkt.

Aan wie Sjoerd op zijn beurt het stokje doorgeeft lees je binnenkort.

Volg alle verhalen via facebook! #cultuurmaaktiedereen

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Cultuur maakt iedereen

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen