zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Twee neven, één droom

Jordy vormt samen met zijn neef dj-duo Los Primos

Film en muziek, van de ene hobby maakte Jordy van Loo zijn werk en met de andere wil hij nu hetzelfde doen. Samen met zijn neef vormt hij dj-duo Los Primos. Gaat hun Zuid-Amerikaans geïnspireerde zomerse muziek de wereld veroveren?

'Mijn neef en ik werken allebei voor onszelf – ik maak in opdracht films en video's – en daarnaast maken we samen muziek. We hebben een eigen stijl: vrolijk, zomers. Het is mijn droom om ermee de wereld over te reizen: de ene dag in Azië op te treden en een paar dagen later op een groot festival in Latijns-Amerika te staan.

We hebben pas één mixtape en een videoclip, hoor. Die maakten we met een cameraman uit mijn netwerk en brachten we zonder label uit. We kregen superenthousiaste reacties. Dus eind april komt ons tweede nummer uit, nu wel bij een label. Dit keer hebben we de videoclip gemaakt met twintig man: voor de styling, visagie, licht, fotografie, set-controle, en we hadden modellen, danseressen en een studio – echt een totaal ander verhaal. Omdat ik tot vlak voor de opnames in Taiwan en Korea zat voor een opdracht, moest ik van daaruit alles regelen. Uiteindelijk kwam het goed, maar het was heel stressvol.

“Mijn droom is overal heen te reizen. Maar ik heb nu wel gemerkt hoe slopend het is om met mensen in verschillende tijdszones samen te werken.”

Het is niet zo dat ik al meteen na mijn geboorte bij wijze van spreken begon met pianospelen. Mijn vader draaide weleens als dj en toen ik elf of twaalf was kreeg ik een oude draaitafel van hem en kon ik een beetje mixen. Daarmee veroorzaakte ik vooral overlast voor de buren – ik zette de speakers in het open raam, dat werk. Dus moest die draaitafel weer weg. Rond m'n vijftiende heb ik een tijdje gerapt en daarbij begon ik zelf video-clips te maken met jongens van voetbal en wat anderen. Ik koos ook een opleiding waarbij ik leerde filmmaken. Rondom het overlijden van mijn opa zag ik mijn neef heel veel. Hij had een klein draaitafeltje en we besloten een duo te vormen. Via via draaiden we in kroegen: alles door elkaar.

DJ-duo Los Primos: Jordy met zijn neef
“We hadden destijds grootse plannen, maar totaal geen visie.”

Ik ben er een tijdje mee gestopt, om me op filmen te concentreren, maar ik miste het muziekmaken, het samen ermee bezig zijn. Dat heb ik altijd het leukst gevonden: je creatieve kennis samenbrengen, liefst met zoveel mogelijk mensen. Mijn neef had net z'n scriptie afgerond, dus toen kwam het voor ons allebei mooi uit weer te gaan samenwerken. Dit keer mét een plan.

Ik zou nooit met filmen of muziek willen breken, ik wil het combineren. Het is mooi om zelf de muziek te schrijven voor onder filmpjes en je eigen video te schieten, maar ik heb soms meerdere opdrachten tegelijk, dus dan besteed ik onderdelen uit. Het zal er uiteindelijk naartoe gaan dat ik meer een begeleidende rol krijg. Dat vind ik ook heel leuk, zolang je maar heel goed weet wat je van elkaar verwacht. Mijn neef heeft een eigen bedrijf in websites en marketing, dus we vullen elkaar mooi aan.

“In de auto draai ik vaak onze eigen, nog onuitgebrachte nummers. En ook tijdens het filmen luister je zo'n nummer continu. Dus thuis draai ik liever iets anders.”

Het mooiste wat ik heb gedaan was een filmopdracht in Gambia. Ik was misschien net twintig en had de leiding over een groot team, alles ging in het Engels en met beveiliging. Echt een grote verantwoordelijkheid. Maar ik heb bijvoorbeeld ook een opdracht gedaan voor jongerenwerk in Ermelo, waar ik vandaan kom. Dan doe je iets waar anderen wat aan hebben, da's heel dankbaar werk.'

placeholder

Cultuurestafette 2018
Ronald Kox → Richard Smolenaers → Marijn Cornelis → Jeffrey Brew Ward → Jordy van Loo →

Jordy kreeg het stokje aangereikt van Jeffrey Ward Brew. Lees hoe hij zijn ervaringen in de VS gebruikte om zijn eigen weg te vinden in de muziekwereld.

Op zijn beurt geeft Jordy het stokje door aan Djenny Masengo.

Volg alle verhalen via facebook! #cultuurmaaktiedereen

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Cultuur maakt iedereen

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen