zaterdag 20 Oktober 2018
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Te gast in een andere wereld

Ronald onderwater

Als hoofd cultuureducatie bij het LKCA, komt zijn opleiding theaterwetenschap Ronald Kox goed van pas. De vijftien jaar ervaring die hij als lichtontwerper opdeed is handig bij zijn bijzondere hobby: onderwaterfotografie.

'Zoals de meeste mensen die aan onderwaterfotografie doen, ben ik eerst gaan duiken. Daarbij zie je iets dat heel veel mensen niet zien, en dat wil je dan delen met familieleden en je directe omgeving. Zodat zij ook snappen wat je daar nou aan vindt, in dat donkere koude water. Eerst waren het een soort vakantiekiekjes, maar na een tijdje wilde ik wat ik fotografeerde ook beter in beeld brengen. Zo werd het een hobby.

“Het is zo'n bijzondere wereld waarin je te gast bent. Daarvan wil ik anderen laten meegenieten.”

Behalve als er ijs ligt, duik ik het hele jaar door in Nederland. Maar plek en seizoen maken veel uit. Vorige week was het water drie of vier graden, dan ligt het onderwaterleven stil. Omdat we bovendien in een plas met zo'n twee meter zicht doken, heb ik mijn camera thuisgelaten. Die twee meter zijn dan ook nog eens troebel; als je al iets ziet, kun je het niet mooi vastleggen. In Nederland moet je bijna altijd flitsen, maar het flitslicht breekt op alle deeltjes in het water. Vijf meter zicht is hier al heel goed en dan nog valt de achtergrond vaak weg op een foto. Maar je kunt ook gebruik maken van die omstandigheden: dingen op de voorgrond komen mooi uit en soms zie je de zon prachtig door het water vallen, juist doordat het troebel is.

In de zomer duik ik vaak in de Middellandse Zee, in Frankrijk, dat is één groot aquarium! Daar kun je gemakkelijk dieper duiken, en je kunt er heel ver kijken; dan maak je foto's waar je hier niet om hoeft te komen. Bijvoorbeeld bij het wrak de Donator, dat op veertig meter ligt, waar alle kleuren behalve blauw en groen uit het licht gefilterd worden.

“Fotograferen maakt duiken dubbel leuk. Je wordt al blij van de beleving onder water en dan is het extra leuk als een foto daarvan goed gelukt is.”

Duiken doe je samen, vanwege de veiligheid. Ik duik vrijwel altijd met een vaste buddy, die ook aan onderwaterfotografie doet. Voor een niet-fotograaf zou het doodsaai zijn om met een fotograaf samen te duiken, omdat je soms lang op één punt blijft hangen. Soms is het lastig wie het dichtstbij kan komen voor een mooie foto, maar we proberen het meestal zo te doen dat we de foto allebei kunnen maken.

Foto's publiceren is niet mijn doel. En om te exposeren zou ik een selectie moeten maken, die ik dan op canvas zou moeten printen. Maar dan zou het een statische collectie worden. Dat wil ik niet, want er komen wekelijks nieuwe mooie foto's bij. Ik doe dit echt voor mezelf en mijn omgeving.

Ik zou het mezelf natuurlijk gemakkelijker maken als ik 'gewoon' fotografeerde. Vissen zitten nooit stil, dus je moet geluk hebben dat je op het juiste moment afdrukt. En onderwatercamera's en duikspullen zijn duur. Maar als ik door een mooi bos loop, denk ik: “Dit kan iedereen zien.” Dan heb ik niet de neiging foto's te maken. Onder water ben je in een andere wereld.'

placeholder

 

Meedoen en/of leren speelt altijd een rol in de culturele initiatieven die het Fonds voor Cultuurparticipatie stimuleert en ondersteunt. En om hun meerwaarde vast te houden en liefst nog te vergroten, zet het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) zich in om de kennis over het betreffende onderwerp te verzamelen, vast te leggen, uit te breiden en te delen.

La Gabinieri

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Cultuur maakt iedereen

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen