vrijdag 15 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

TANDEM project Laaktheater op Glastonbury Festival!

The Gemeenschap

Het Laaktheater, samen met het Arcola Theatre in Londen deelnemer aan de internationale TANDEM regeling van het Fonds, was met het project The Gemeenschap te gast op het belangrijkste openlucht muziekfestival van Europa: Glastonbury. 

Mieke de Wit (directeur Laaktheater) en Nick Connaughton (Creative Engagement Manager Arcola Theatre) leerden elkaar kennen tijdens TANDEM, een door het Fonds ontwikkeld Europees uitwisselingstraject op het gebied van community arts. Hun gedeelde interesse in macht en politieke macht in het bijzonder leidde tot het idee om een project te ontwikkelen in twee steden van politieke macht: Den Haag en Londen.

Vanuit beide theaters zijn workshops georganiseerd over macht. Met buurtbewoners van beide theaters in de leeftijd van 12 tot 60 jaar is gepraat over wat macht met je doet en hoe macht over jezelf eruit ziet en voelt. De verhalen van deze workshops vormen het startpunt van de voorstelling waarin onderzocht wordt hoe ongelijkheid van invloed is op onze visie op macht. The Gemeenschap wordt gespeeld door amateuracteurs verbonden aan het Arcola Theatre.

Glastonbury Festival is het grootste Europese openlucht muziekfestival met jaarlijks 150.000 bezoekers en vond dit jaar plaats van woensdag 24 t/m zondag 28 juni. Het project The Gemeenschap werd gespeeld in Shangri-La, een apart dorp binnen het festival met een eigen programmering en eigen thematiek.

Van het maakproces en de voorstellingen op het Glastonbury Festival wordt een documentaire gemaakt die in september in beide theaters tegelijk vertoond zal worden.

Beluister hier het radiointerview dat Mieke de Wit gaf over hun bezoek aan Glastonbury.

Over de theaters
Laaktheater is hét theater van stadsdeel Laak in Den Haag. Laak met z’n diversiteit aan bewoners, leefstijlen, meningen, geloven, talenten en initiatieven vormt een rijke bron van inspiratie. Samen met wijkbewoners en instellingen programmeert Laaktheater een divers aanbod van theater, film en muziek. laaktheater.nl

Arcola Theatre is een van de grootste off-West End theaters. Lokaal verbonden, maar internationaal georiënteerd programmeert Arcola Theatre theater, opera en musicals van bekende namen en jonge makers. arcolatheatre.com

 

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: TANDEM projecten

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen