vrijdag 22 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

STRP: oude apparaten gehacked tot kunst

STRP biennale, TRANSFORM, MUD DAF

Een printer wordt een ‘post-digitale drukpers’ en vier wasmachines een nieuwe auto; in TRANSFORM worden verouderde apparaten en machines uit elkaar gehaald – gehacked – en als verrassende kunstwerken en functionele installaties weer in elkaar gezet.

TRANSFORM is een onderdeel van het art & technology festival de STRP biënnale. Het project krijgt steun uit onze regeling kunstparticipatie en staat voor het op creatieve wijze ombouwen van bestaande techniek (apparaten) tot inspirerende, interactieve installaties met een geheel nieuwe functie en beleving.

TRANSFORM is geïnspireerd op de gedachte achter de bouwpakketten van LEGO, Fisher Technik of Mecano. Je koopt een vliegtuig, maar kunt er ook een vrachtwagen of een trein van maken. Je kijkt dus op een creatieve en artistieke wijze naar de mogelijkheden van de aanwezige technische ‘elementen’ en niet alleen naar de vorm. Het is dus niet de bedoeling dat je een draak maakt uit tandwieltjes, maar daadwerkelijk een nieuwe creatieve functie meegeeft aan de techniek.

Vijf creatieve techneuten-teams van uitvinders, kunstenaars, knutselaars, amateurs en studenten werken sinds december aan deze spannende opdracht. Het Eindovens magazine MUD volgde de teams in de aanloop naar de grote expo op de STRP Biënnale. Lees hier op ons online magazine de blog-posts van het Eindhovense MUD magazine:

 

STRP TRANSFORM: Snode Vormgevers 

In aanloop naar de STRP Biënnale (20-29 maart) volgen we met Mud het STRP-project TRANSFORM. Dit staat voor het op creatieve wijze ombouwen van bestaande techniek (apparaten) tot inspirerende, interactieve installaties met een geheel nieuwe functie en beleving. In totaal zijn er vijf TRANSFORM-projecten waarvan tijdens de STRP Biënnale de installaties te bekijken zijn in het Klokgebouw. De Snode Vormgevers gingen los op een DAF.

De kunstenaars van Snode Vormgevers, een design collectief uit Eindhoven, gebruiken voor STRP TRANSFORM een knalgele DAF 46 super-de-luxe als uitgangspunt. Door het herschikken van de auto-onderdelen wordt de DAF omgebouwd tot een muzikale toverdoos. Mander Liefting: “De auto is een heel stuk kleiner geworden, maar nog steeds herkenbaar. In de DAF zat nog een radio-cassettespeler en die zorgt voor fantastische muziek. Je kunt zelf bepalen hoe snel de muziek speelt: hoe harder je aan de installatie draait, hoe sneller het gaat. We zorgen natuurlijk voor verschillende lekkere deuntjes.” Ook muziek maken met een DAF tijdens de STRP Biënnale? Kom naar de Expo in het Klokgebouw en test het uit!

Foto's: Mud Magazine / Laury van Eerd

STRP TRANSFORM: Fontys ICT

Silvie Scheepers van MUD magazine nam een kijkje bij het projectteam van Fontys ICT.

STRP TRANSFORM ging voor Fontys ICT van start in TAC in Eindhoven. Het project bevindt zich pas in de conceptfase, maar zoals de studenten het concept hebben geschetst klinkt het veelbelovend. Het idee is om de ontastbare identiteit te transformeren in een soort gepersonaliseerde cel. Je identiteit is uniek, maar wordt ook beïnvloed door personen om je heen. De Fontys studenten willen de identiteiten van de bezoekers van STRP vorm gaan geven als losstaande cellen. De bedoeling is dat alle cellen bij elkaar worden losgelaten in een soort van heelal. Zullen sommige cellen elkaar aantrekken, omdat ze bepaalde overeenkomsten hebben? Of stoten bepaalde groepen cellen elkaar af?

Hoe deze cellen en dit heelal er uiteindelijk uit gaan zien op de expositie is nog een vraag. Maar de vraag waar de studenten zich mee gaan bezig houden is duidelijk,: ‘is elke cel oftewel identiteit wel écht zo uniek als we denken?’

STRP Fontys

STRP TRANSFORM: Thijs Eerens en Ingredient Media

Het project Virtual Shadow is geïnspireerd door schaduwkunst, waarbij een object in de ruimte tot iets totaal anders kan transformeren in de schaduw die het op een muur werpt. Thijs Eerens zoekt de grens op tussen de werkelijke en de virtuele wereld. Het object dat Eerens met vrijwilligers en een aantal van zijn studenten Communicatie en Media Design van Avans Hogeschool maakt, is in eerste instantie onherkenbaar. Maar kijk je naar hetzelfde object met behulp van sensoren en computers, dan vindt er een spannende metamorfose plaats. Ben je nieuwsgierig naar wat voor schaduwen je te zien krijgt, kom ze dan bekijken tijdens de Biënnale in het Klokgebouw.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Kunstparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen