donderdag 21 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Spiegel van de jongerencultuur

Marjolein Rietveld

Van de 6.000 aanmeldingen per jaar, doen er uiteindelijk 4.000 jongeren mee aan de landelijke wedstrijd Kunstbende. Iedereen wordt professioneel aangekondigd en krijgt vijf minuten podiumtijd. Jonge talenten hebben aanleg en doorzettingsvermogen nodig, maar ook ondersteuning en uitdaging op hun eigen (hoge) niveau. Daarom steunt het Fonds voor Cultuurparticipatie Kunstbende. Kunstbende-directeur Marjolein Rietveld kijkt in de spiegel.

Over zichzelf
'Mijn eerste positieve ervaring met cultuur als kind was een voorstelling van Jozef van de Berg. Als kind vond ik dit fantastisch. Jammer dat hij destijds gestopt is.

Ik heb vroeger traditioneel (zoals veel mensen van mijn leeftijd) blokfluitles gehad en daarna pianoles. Mijn laatste pianoleraar was gefocust op klassieke muziek en eigenlijk wilde ik stiekem pophitjes leren. Dat had een averechts effect. Daarnaast koos ik op de middelbare school voor het keuzevak handvaardigheid. Een geweldig vak! Meubels maken, hoedjes in elkaar zetten en in een lokaal helemaal los gaan met verf en materialen. Daar ontdekte ik voor het eerst het gevoel van vrijheid en dat je met cultuur kan doen wat je wilt.

In deze tijd ging ik graag naar concerten en had een reeks vrienden die in de muziek zaten. Toen kwam ik ook voor het eerst in aanraking met Kunstbende. Ik heb altijd met veel bewondering gekeken naar mensen om mij heen die het lef hadden en ook het talent om het podium op te gaan. Stiekem altijd een beetje jaloers geweest...

Ik ontdekte al snel dat ik het toch belangrijk vind om dan ook ergens goed in te zijn. Helaas had ik dat talent niet. Ik kan niet dansen en zong zo vals dat mijn muziekleraar op de middelbare school zei: “Zing jij maar niet mee”, haha! Alles net niet. Ik heb zelf een enorme prestatiedrang en daarmee koos ik op die leeftijd voor de sport. Sinds dat moment ben ik niet meer actief op het gebied van cultuur en kies ik graag en met veel plezier voor de plek achter het podium (in mijn werk stimuleer ik anderen om het wel te doen) en voor het podium (als toeschouwer).

“Wat ik zelf niet heb, vind ik weleens een gemis. Dat is een drijfveer om anderen erin te stimuleren.”
finale

In de tijd dat ik zelf actief deelnam aan cultuur, bracht dat me veel vrijheid. Je mag zijn wie je bent, je mag maken wat jij wilt. Het is een beetje ontdekken wie je bent. Je smaak ontwikkelen en 'je eigen ik' in een werk terug laten komen. Dat zie je bij Kunstbende ook. Ik kijk met veel bewondering naar jongeren die het publiek meenemen in wie ze zijn en waar ze onzeker in zijn, hun eigen leefwereld. Dat heb je bij sport helemaal niet. Daar zijn allerlei regels opgesteld en is prestatie belangrijk. Bij mijzelf merkte ik net als in cultuurdeelname dat zodra de prestaties minder werden (door mijn leeftijd), ik het sporten minder interessant vind.'

Over Kunstbende

Veel ontwikkelingen in de jongerencultuur zie je terug in Kunstbende. 'Nu de samenleving individueler is ingesteld, melden jongeren zich minder in groeps- of verenigingsverband aan. Ouders spelen meer dan ooit een rol in hun keuzes; om mee te doen, maar ook voor het vervolgtraject na Kunstbende. En deden jongeren tien jaar geleden nog vooral mee om het meedoen, tegenwoordig zijn ze met hun carrière bezig. Zo van, what's in it for me? Vandaar dat we twee jaar geleden een radicale omslag hebben gemaakt naar een traject met een duidelijk begin- en eindpunt. Dat eindpunt bestaat uit acht mainstages. De partners daarin zou ik graag nog breder zien: naast Mysteryland, Indian Summer Festival en Stedelijk Museum Amsterdam, bijvoorbeeld ook Appelsap.' Pas is bekendgemaakt dat Kunstbendewinnaars binnenkort ook op Lowlands komen.

Marjolein: 'Jongeren zijn nu veel zekerder, maar ze denken ook eerder dat ze er zijn. We vroegen een keer suggesties voor juryleden, toen zei een deelnemer: 'Neem mij.' Toch blijft de belangrijkste impact van Kunstbende enerzijds dat jongeren zelf ontdekken of ze ergens in verder willen, en anderzijds dat ze daar erkenning voor krijgen, alleen al doordat ze mee durven te doen. Ze komen bovendien met verschillende disciplines in aanraking.

Natuurlijk hebben we ons afgevraagd of we meer online moeten, maar fysiek op een podium staan prikkelt nog steeds de intrinsieke motivatie. Bovenal onderscheiden wij ons van de talloze wedstrijden waarin jongeren anderen nadoen. Bij Kunstbende gaat het nog altijd om de makers, de bedenkers. Voor hen zijn wij het eerste podium, de start van een carrière.'

placeholder

De landelijke finale van Kunstbende is dit jaar op 1 juli in de Westergasfabriek in Amsterdam. Dat is meteen ook het klapstuk van de ik-toon maand juni. Koop je ticket en zie de finalisten het tegen elkaar opnemen in 8 categorieën. Voorafgaand aan de finale reikt het Fonds voor Cultuurparticipatie de Gouden C uit aan het project dat je Mee Moet Maken.

Het Fonds ondersteunt Kunstbende in de meerjarige subsidieregeling Talent en Festivals.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Talent en festivals 2017-2019, Cultuur maakt iedereen

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen