vrijdag 15 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Shimmy Shake Boost Up!

The next level

Het Shimmy Shake Festival zet fusion buikdans op de kaart en is van betekenis voor de danscultuur in Nederland.

De Shimmy Shake Cross-over Buikdans wedstrijd werd in 2007 voor het eerst georganiseerd. Fusion buikdans, een vorm van buikdansen in een modern jasje, staat hierbij centraal. In 2012 startte een pilot editie van het Shimmy Shake Festival en nu staat de derde editie half november al weer voor de deur. In Rotterdam werd hiervoor het publiek al even opgewarmd. Je kunt je ogen er niet vanaf houden.

Na de pilot editie veranderde het concept wedstrijd in selectiedagen, waarbij geselecteerde buikdansers een coachingstraject, The Next Level, werd aangeboden. Het niveau van de aanmeldingen voor dit traject was hoog dus het viel niet mee voor het panel om een keuze te maken. Uiteindelijk selecteerden ze dit jaar 4 bijzondere acts. Twee solisten, een duo en een groep fusionbuikdansers. Zij hebben door deelname aan het traject hard gewerkt aan hun act, dans en optreden.

De resultaten hiervan worden laten zien in the Urban Fusion Dance Gala Show op zaterdag 14 november.

Initiatiefnemer New European Cultural Collaborations wil graag verder in de ontwikkeling van fusion buikdans! Ze werken aan een nationaal netwerk. Daarnaast wordt er een website opgezet en een innovatieve werkmethode ontwikkeld. Deelnemers kunnen in fases in een coachingssysteem doorgroeien. Door een impresariaat bij de activiteiten te betrekken die de verkoop van de shows verzorgt, wordt het draagvlak van deze dansdiscipline verbreed.

De inzet van de initiatiefnemers en alle activiteiten die ze ontplooien zet fusion buikdans op de kaart en laat zien dat het van betekenis is voor de danscultuur in Nederland.

Het Shimmy Shake Festival vindt op 13 t/m 15 november plaats in Rotterdam.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Kunstparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen