vrijdag 22 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Rosa Langenberg (17) uit Schellinkhout doet mee aan MAFB City Battle

Rosa Langenberg

MAFB City Battle is een jaarlijks terugkerende ontwerpwedstrijd voor ROC-studenten en autodidacte modeontwerpers. Een professionele jury beoordeelt de ontwerpen op techniek, afwerking, samenstelling en draagbaarheid. Rosa Langenberg werd tweede tijdens de MAFB City Battle 2013 en exposeerde tijdens de Modefabriek in de Amsterdam RAI.

Rosa: ”We kregen de opdracht om onze zelfgemaakte kledingstukken te presenteren door middel van een show met muziek en modellen. Iedereen kreeg twee à drie minuten de tijd. Ik moest het in de finale opnemen tegen 16 andere jonge ontwerpers die allemaal meer mode-ervaring hadden dan ik. Ik heb nooit naailes gehad en nooit geleerd patronen te maken. Toch was de jury over mij heel positief. Mijn kleding was ‘in de mode’, zeiden ze. Ik werd uiteindelijk tweede.

Zelfgemaakte kledingstukken van Rosa

Ik had een rok gemaakte van naakte, blonde Barbies. Dat viel wel op. Mijn andere kledingstukken hadden bloemenprints en pastelkleurtjes. Op die Barbierok ben ik het meest trots. Het ontwerpen was het lastigst, maar het maken viel wel mee. Ik heb hem de dag voor de battle pas in elkaar gezet.

Wanneer ik volgend jaar klaar ben met de HAVO, wil ik het liefst gaan studeren aan het Central Saint Martins College of Arts and Design in Londen. Dat is een hele prestigieuze modeschool. Om me voor te bereiden volg ik al vier jaar extra Engelse les op school.

'Het is mijn ultieme droom om daar te worden toegelaten.'

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in mode en kleding. Ik ontwerp kleren, teken veel en maak heel veel collages. Op mijn veertiende kreeg ik mijn eerste naaimachine, sindsdien vermaak en herstel ik mijn eigen kleding. Naaitips krijg ik van mijn oma, want mijn moeder kan niet met naald en draad om gaan. Mijn inspiratie haal ik overal vandaan: op straat, internet en door muziek. Op het moment luister ik bijvoorbeeld veel naar Arctic Monkeys. Ik ben al aan het brainstormen voor mijn inzending van dit jaar. Het wordt grungy en iets met schooluniformen.”

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen