vrijdag 15 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Rheingold op de Rijn door Stichting LustrumOpera

Rheingold op de Rijn door Stichting LustrumOpera

In 1854 componeerde Richard Wagner de opera Das Rheingold over het Rijngoud, de mythische schat van de Rijn, die wordt bewaakt door de Rijndochters. In het Wagnerjaar 2013, waarin de 200ste geboortedag van de componist wordt gevierd, plaatst stichting LustrumOpera Das Rheingold letterlijk terug naar de Rijn als locatieopera.

Subsidie

€ 15.000

Jaar

2013

In 1854 componeerde Richard Wagner de opera Das Rheingold over het Rijngoud, de mythische schat van de Rijn, die wordt bewaakt door de Rijndochters. In het Wagnerjaar 2013, waarin de 200ste geboortedag van de componist wordt gevierd, plaatst stichting LustrumOpera Das Rheingold letterlijk terug naar de Rijn als locatieopera. De opera wordt opgevoerd op een 135 meter lang Rijnschip, een droge ladingsschip, bestemd voor het vervoer van bijvoorbeeld graan of veevoer. Rijngoud van Nederland naar verschillende handelssteden in Europa te vervoeren. Deze Rijnaak is verbouwd tot muziektheaterschip en doet diverse steden langs de Rijn aan in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Daarnaast vindt op het schip de symfonische multidisciplinaire Wagner Experience plaats, waarbij de invloeden van Wagner op de moderne cultuur worden getoond door middel van bestaande beelden en muziek, muziek van Wagner en muziek die geïnspireerd is op Wagner. 

Stichting LustrumOpera, opgericht door zeven young professionals, wil met haar projecten studenten de kans geven ervaring op te doen in en deel te nemen aan het organiseren van professionele muziektheaterevenementen in binnen- en buitenland. De studenten die deelnemen aan deze productie zijn voor het grootste deel de leden van het oudste symfonieorkest van Nederland, het Utrechtsch Studenten Concert. Zij zijn gepassioneerde amateurmusici. Ook doet er een aantal conservatoriumstudenten mee in de productie. Een professionele cast en twee getalenteerde studenten nemen de zang voor hun rekening.

Het Fonds voor Cultuurparticipatie ondersteunt dit locatieopera project omdat actieve participatie wordt gestimuleerd door onder andere de amateurmuzikanten van het Utrechtsch Studenten Concert bij het project te betrekken.  De internationale tournee biedt hen een rijke ervaring en een kijkje in de keuken van een professioneel muziektheaterevenement.  Door de diversiteit aan deelnemers zal ook een breed publiek worden aangesproken.

Fotocredits: Foto 1 - Wim Trompert; Foto 2 - Eric Goossens


www.rheingold2013.com

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Kunstparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen