vrijdag 22 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Popup van stichting Popeducatie Alkmaar

Popup van stichting Popeducatie Alkmaar

Alkmaar heeft een rijke poptraditie. Tal van succesvolle artiesten zijn uit deze stad afkomstig. Toch is er behoefte aan nieuwe vormen van poponderwijs, in het bijzonder voor amateurmusici vanaf zestien jaar en ouder. Om op deze wens in te spelen hebben Artiance Centrum voor de Kunsten, Theater De Vest en poppodium Victorie stichting Popup opgericht. Dit platform voor popeducatie organiseert en stimuleert activiteiten op het gebied van de popcultuur voor jong en oud in Alkmaar en omgeving.

Subsidie

€ 24.999

Jaar

2014

 

Dit is een project uit de Regeling Kunstparticipatie van het Fonds. 
 
Alkmaar heeft een rijke poptraditie. Tal van succesvolle artiesten zijn uit deze stad afkomstig. Toch is er behoefte aan nieuwe vormen van poponderwijs, in het bijzonder voor amateurmusici vanaf zestien jaar en ouder. Om op deze wens in te spelen hebben Artiance Centrum voor de Kunsten, Theater De Vest en poppodium Victorie stichting Popop opgericht. Dit platform voor popeducatie  organiseert en stimuleert activiteiten op het gebied van de popcultuur voor jong en oud in Alkmaar en omgeving. 
 
Het programma bestaat uit een breed scala aan educatieve online activiteiten. Deze activiteiten zijn een aanvulling op het bestaande aanbod en flexibel van karakter. Eenmalige workshops, clinics en kortdurende cursussen  bieden amateurs ondersteuning waar zij dat nodig hebben. De stichting ziet het internet hierbij als online werkplaats. De deelnemers beschikken zo over een enorme hoeveelheid lesmateriaal. Professionele docenten coachen de leerlingen zowel bij het selecteren hiervan als bij het instuderen van het materiaal. Onderling adviseren en inspireren de deelnemers elkaar ook.
 
Behalve de online leeromgeving wordt ook een fysieke werkplaats gecreëerd om het netwerk van de deelnemers te verstevigen. Op de bestaande locaties van de deelnemende organisaties, festivals en podia vinden regelmatig gezamenlijk jamsessies en optredens plaats. Op deze manier kunnen deelnemers, professionals, docenten en liefhebbers elkaar ontmoeten en kennis uitwisselen. 
 
Het fonds ziet dit initiatief als een voorbeeldstellend kunstproject, omdat het voor verbindingen zorgt binnen de popscene in Alkmaar en omgeving. Popop is zeer toegankelijk voor amateurmusici door het webbased karakter. Deze nieuwe vorm van educatie biedt flexibele ondersteuning bij scholing op maat. Daarnaast is het een coproductie met aansprekende bekende musici. Door netwerkmomenten te creëren voor amateurs, high potentials, professionele artiesten en culturele organisaties krijgt de popmuziek in Alkmaar een nieuwe impuls.  
 
 

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Kunstparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen