zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Pone e bari ronka van Fundashion Plataforma Kultural

Pone e bari ronka van Fundashion Plataforma Kultural

Bonaire heeft een rijke culturele muziektraditie met eigen muziekinstrumenten. Eén van die instrumenten is de barí. Dit slagwerkinstrument bestaat uit een tonnetje, waarin men oorspronkelijk gepekeld vlees bewaarde, waarover een gedroogde geitenhuid gespannen is. Om het ambacht van het maken en het bespelen van dit uinstrument, dat momenteel met name door oude meesters beheerst wordt, door te geven aan de volgende generatie is dit project opgezet. Pone e barí ronka betekent zoveel als ‘het behoud van het oude ambacht van het barí maken’.

Subsidie

€ 20.500

Jaar

2014

 

Bonaire heeft een rijke culturele muziektraditie met eigen muziekinstrumenten. Eén van die instrumenten is de barí. Dit slagwerkinstrument bestaat uit een tonnetje, waarin men oorspronkelijk  gepekeld vlees bewaarde, waarover een gedroogde geitenhuid gespannen is. Om het ambacht van het maken en het bespelen van dit uinstrument, dat momenteel met name door oude meesters beheerst wordt, door te geven aan de volgende generatie is dit project opgezet. Pone e barí ronka betekent zoveel als ‘het behoud van het oude ambacht van het barí maken’. 
 
Het programma start met een periode van acht weken waarin kinderen en jongeren workshops volgen om het ambacht van het barí maken onder de knie te krijgen. Deze workshops staan onder leiding van twee zeer ervaren ambachtsmannen. Deze workshops richten zich op kinderen vanaf acht jaar, die ook hebben deelgenomen aan het Kinderen Maken Muziek project waarbij kinderen instrumenten leerden bespelen. De jongeren die deelnemen zijn afkomstig uit het praktijkonderwijs. 
 
In het tweede deel van het programma ontwikkelen deze deelnemers educatieve tours in het openlucht museum Mangazina di Rei voor kinderen van verschillende buurtcentra van het eiland. Tijdens deze tours leren de kinderen van de deelnemers hoe de barí’s gemaakt worden. Hierbij komen ook de historische aspecten van het barí maken aan bod. Tot slot gaan de deelnemers aan de slag met het maken van barí’s als souvenir voor toeristen. Deze worden onder andere verkocht tijdens de speciaal georganiseerde barí dag, waarin dit muziekinstrument nog eens extra onder de aandacht wordt gebracht. 
 
Dit voorbeeldstellende project in de VAC erfgoed waarborgt het behoud van het ambacht van het barí maken. Men richt zich hierbij niet alleen op de jongere generatie maar ook op toeristen.  Zodoende wordt de culturele infrastructuur op het eiland versterkt. Daarnaast stimuleert het project verbondenheid met de natuur en erfgoed en krijgen de deelnemers een kijkje in het ondernemerschap. 
 

www.plataformakultural.com

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Immaterieel Erfgoed 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen