zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Oudkast van stichting Delfts Peil

Oudkast van stichting Delfts Peil

Het afgelopen jaar verzamelde Oudkast mooie, verdrietige, indrukwekkende en bijzondere levensverhalen van roze ouderen. Deze verhalen zijn verwerkt in een reizende voorstelling en tentoonstelling, en was al diverse keren te zien in Delftse zorgcentra en culturele instellingen. Tijd voor de Grande Finale!

Op 2 april trakteert Oudkast het publiek op een boordevol programma in Theater de Veste, met onder andere Schijn, de solovoorstelling van Fahd Larhzaoui.

Meer informatie over het programma en het maken van een reservering vind je hier.

Subsidie

€ 24.000

Jaar

2014

Dit is een project uit de Regeling Ouderenparticipatie van het Fonds. 

Onder veel ouderen is homoseksualiteit nog altijd een taboe. De behoefte onder ‘roze’ ouderen om dit onderwerp bespreekbaar te maken is er zeker. Om in deze behoefte te voorzien heeft stichting Delfts Peil de voorstelling Oudkast op touw gezet. De persoonlijke ervaringen van een groep homoseksuele ouderen rondom hun seksualiteit en het wel of niet uit de kast (durven) komen worden hierbij als basis gebruikt. Hun verhalen worden in de voorstelling vervlochten met die van een aantal homoseksuele jongeren van amateurgezelschappen als contrast met een ander tijdsbeeld.

Het werven van deelnemers gebeurt onder andere bij de Roze Ouderen Salon. Dit initiatief van zorginstelling Pieter van Foreest organiseert maandelijks bijeenkomsten voor biseksuele, transgender, lesbische en homoseksuele ouderen. Tijdens deze bijeenkomsten brengen een oudere en een jongere homoseksuele amateurspeler een teaser ten tonele. Naar aanleiding hiervan kunnen ouderen een persoonlijke ontboezeming doen in een speciaal gecreëerde opnameruimte. Deze ontboezemingen worden gemonteerd en dienen vervolgens als inspiratiebron en leidraad voor een korte montagevoorstelling.

Afhankelijk van de interesses van de ouderen kunnen zij deelnemen aan workshops  op het gebied van toneel, tekst, dans, beweging en muziek onder leiding van professionals van perse culturele instellingen. De korte voorstelling wordt na enkele opvoeringen uitgebreid met vertellers, live muziek en geluid- en beeldopnamen van onder andere oude archiefbeelden. Een professionele vormgever ontwikkelt een decor van een theatrale huiskamer met een grote kast in jaren vijftig sfeer. De voorstelling is vervolgens te zien in perse kleine theaters en zorgcentra in Delft en omgeving.

In de ogen van het Fonds voor Cultuurparticipatie is Oudkast een voorbeeldstellend ouderenproject, omdat het homoseksualiteit onder ouderen bespreekbaar maakt. Daarnaast geeft het ouderen de kans zich te ontwikkelen op artistiek gebied en brengt het project hen met elkaar en met jongeren in contact wat eenzaamheid bestrijdt.

www.delftspeil.nl

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Ouderenparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen