woensdag 13 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

DIS: Oude meesters ontmoeten jonge kunstenaars

Meatpacking District

Voor het kunstproject DIS maken tien oudere en tien jonge kunstenaars een nieuw werk, geïnspireerd op het gedicht 'Dis' van Jean-Pierre Rawie. Oude en jonge kunstenaars zijn aan elkaar gekoppeld door curator Justine le Clercq. Zij werken samen door elkaars werk te bekijken, te adviseren en van elkaar te leren. Bekijk hier een korte introductie van het project: 

DIS IS EEN EXPOSITIE

Curator Justine le Clercq nodigde oudere en jonge kunstenaars uit om werk te maken, geïnspireerd op het gedicht DIS van Jean Pierre Rawie. Samen gaan ze in een moderne meester-gezel relatie aan de slag. Het resultaat is vanaf 4 juli te bewonderen in het Atrium Den Haag.

Er doet nog een derde groep mee: de oudere amateurkunstenaars. Niet gehinderd door het professionele juk hebben zij een hele andere benadering van DIS. DIS laat het zien, met de werken én met de weg daar naar toe: de artistieke uitwisseling tussen de kunstenaars wordt nieuwsgierig gevolgd en vastgelegd op film. Alle kunstenaars, hun werken en de fimpjes zijn hier te vinden.

De expositie DIS is te zien in het Atrium Den Haag van 4 juli t/m 20 augustus 2015, en daarna nog in diverse andere steden. Bent u zelf een oudere amateurkunstenaars die geweldig werk maakt? Voeg dan uw eigen interpretatie van DIS toe aan de tentoonstelling in het Atrium Den Haag. Lees hier meer

Het gedicht, DIS

Het kan niet schelen waar wij eten,
zolang het maal wordt begeleid
door donker water van de Lethe,
de wijn van de vergetelheid.

Hoe ook de zetels zijn bemeten
en hoe de tafel is geschikt,
bij elke slok slinkt elke vete,
bij elke bete elk conflict.

Tezamen aan de dis gezeten
zijn wij verzoend met ons bestaan,
zolang wij niet bij ons geweten
en bij ons hart te rade gaan,

en samen van de lotus eten,
opdat ons eens gegeven wordt
ook elke liefde te vergeten
en elk onmetelijk tekort.

Jean Pierre Rawie

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Ouderenparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen