vrijdag 23 Augustus 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Opvallend anders

Andy Samandarpour aan het werk

Naast zijn studie farmacie heeft Ardy Samandarpour iets bijzonders opgezet: hij beschildert kleding, schoenen en andere voorwerpen in een eigen, herkenbare stijl. Memphis Depay kocht een bomberjack en zijn werk was te zien bij The Voice of Holland.

'Schilder- of tekenles heb ik nooit gehad, ik ben gewoon verder gegaan vanuit hoe je dat doet als je klein bent. Ik weet nog dat mensen in groep 1 bovengemiddeld enthousiast reageerden op wat ik had gevingerverfd. Het werd opgehangen in de school en zoals dat gaat: als je ergens vaak goeie reacties op krijgt, ga je het leuk vinden. Ik ben me er niet altijd bewust van geweest, maar terugkijkend zie ik dat ik schilderde om te ontspannen. Het is het enige dat ik doe waarbij ik helemaal de tijd vergeet. Het liefst werk ik 's nachts, zonder afleiding, in mijn eigen wereldje.

Heel lang schilderde ik traditionele landschappen met olieverf op doek. Maar op een gegeven moment vond ik het geen uitdaging meer. Pas drie jaar later pakte ik het weer op, maar toen in een heel andere vorm. Ik wilde iets doen wat niemand deed en begon op alles te schilderen waarop je normaal niet schildert: lampenkappen, lichamen, hoeden, muren, auto's, sieraden. Ik beschilderde mijn eigen kleding en had al snel in de gaten dat het een succes kon worden als ik de juiste doelgroep kon bereiken: mensen die graag opvallen, dus celebrities en voetballers enzo. Ik richtte me helemaal op hen, qua stijl en prijskaartje. Het sloeg aan, en nu brengen mensen spullen naar mij om te laten beschilderen. Het gaat me niet zozeer om het verdienen, maar het ondernemerschap vind ik leuk. Dat ik precies de doelgroep wist te bereiken die ik voor ogen had, maar ook de erkenning dat mensen voor wie alles mogelijk is – financieel en door hun contacten – voor mijn werk kiezen.

“Ik probeer het steeds beter te doen als ondernemer. Maar omdat wat ik doe nieuw is, bestaat 'het juiste pad' nog niet.”
Ardy Samandarpour beschildert bomberjack Memphis Depay

Destijds heb ik er bewust voor gekozen geen les te nemen, omdat ik bang was dan mijn eigen stijl te verliezen. Die vind ik belangrijker dan techniek. De kunstacademie heb ik weleens overwogen, maar dan zijn je financiële vooruitzichten niet al te best. Nu ik m'n bachelor farmacie heb, stap ik over naar tandheelkunde. En zolang ik studeer kan ik zorgeloos verder met mijn schilderwerk.

Mijn volgende stap is internationaal, grootschaliger. Het kan zijn dat ik op termijn de marketing enzo uit handen geef, maar de productie wil ik zelf blijven doen. Niet dat ik mezelf de beste tekenaar of schilder ter wereld vind, hoor, maar het gaat om de herkenbaarheid en het totaalplaatje moet kloppen. Het liefst verkoop ik aan artiesten bij wie het past, qua imago en karakter. Kanye West zou te gek zijn, zo iemand is een inspiratiebron: altijd vernieuwend in zijn muziek, niet bang om af te wijken of fouten te maken.

Eén van de leukste dingen aan dit werk vind ik het schilderen zelf – dat zou ik ook blijven doen zonder alle aandacht. De rest is ook leuk: de plekken waar ik kom, mensen die ik ontmoet en de bevestiging. Vroeger, in de traditionele kunstwereld, voelde ik me niet passen. Maar dit is dynamisch, mijn kunstwerken zijn in beweging en nu ben ik tussen mensen bij wie ik me wel thuisvoel.'

placeholder

Cultuurestafette 2018
Ronald Kox → Richard Smolenaers → Marijn Cornelis → Jeffrey Brew Ward → Jordy van Loo → Djenny Masengo → Ardy Samandarpour

Ardy kreeg het stokje aangereikt van Djenny Masengo. Lees hier hoe instagram zijn leerschool is voor fotografie.

Op zijn beurt geeft Ardy het stokje door aan Glenn Eilbracht.

Volg alle verhalen via facebook! #cultuurmaaktiedereen

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Cultuur maakt iedereen

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen