vrijdag 22 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

OLD SKOOL wint Gouden C 2015!

Anna van Kooij

Vandaag is de Gouden C overhandigd aan het door het Fonds voor Cultuurparticipatie ondersteunde project dat je mee moet maken. De onafhankelijk jury koos voor OLD SKOOL van Gebouw 52 en Mad Skills. Volgens de jury: “Een project dat je raakt!” Projectleider Angelo Martinus vond het ook "kei en kei leuk!".

De top van de Eindhovense Hiphop scene gaat op pad in de wereld van senioren. Onder leiding van jonge urban kunstenaars maken ouderen een rap, leren ze over verschillende urban dansstijlen en nemen ze hun wijk onder handen in street art workshops. De prijs werd uitgereikt tijden de opening van Festival Bombarie.

Uit het juryrapport: “De jury werd geraakt door het plezier dat aan alle kanten van dit project afspat. In dit plezier zit volgens de jury de kracht van het project en maakt het tegelijkertijd tot een inspiratiebron voor anderen. (…) Het project laat verschillende werelden met een andere bril naar elkaar kijken. Een inspirerend project dat je raakt!”

Old Skool mag een jaar lang de titel ‘het project dat je mee moet maken’ dragen. Daarnaast ontving de organisatie een vergulde stempel, ontworpen door Katia Borghesi. De winnaar van de Gouden C krijgt bovendien een waardebon van € 1000,- om te besteden het zichtbaar maken van de resultaten van hun project.

Gino Henkel van Old Skool reageert op de winst: “We hebben ontzettend genoten van de ouderen en dat zij ons hun wereld wilden laten zien en dat wij ook onze wereld aan hen mochten laten zien." Angelo Martinus vult aan: “Het was voor ons echt een verrassing dat ouderen ook geïnteresseerd zijn in de cultuur van jongeren en dat jongeren daardoor ook geïnteresseerd raken in de wereld van ouderen. Die werelden kwamen samen en dat was te gek.”

De jury heeft daarnaast besloten dat het project Verbinding Verbroken van Factorium Tilburg en NAHuis een eervolle vermelding verdiend. "In al zijn bescheidenheid een project met grote impact op de deelnemers én op de emancipatie van mensen met NAH.” De jury

Korte juryquote over alle vijf de projecten:

Ambacht in Beeld Festival 2015 van Windy Miller.
“Prikkelende samenkomst van bezoekers en ambachtslieden uit binnen- en buitenland. Ambachten op een frisse manier in de spotlights!” De jury

Old Skool van gebouw 52 en Mad Skills
“Het plezier spat er vanaf! Een project dat je raakt.” De jury

Verbinding verbroken van Factorium Podiumkunsten en NAHuis
“In al zijn eenvoud en bescheidenheid een project met grote impact op de deelnemers én op de emancipatie van mensen met NAH.” De jury

VMBO Next Culture van Rotslab, SETUP en scholen
“Een ontzettend urgent en actueel project dat met grote professionaliteit is opgezet.” De jury

Zwembadverhalen van Gedeelde Verhalen
“Een professionele methodiek met als resultaat plezier en verbinding voor jong en oud.” De jury

Procedure
Voor de prijs kwamen alle in 2015 door het Fonds gesubsidieerde projecten in aanmerking. De projecten werden door de jury beoordeeld op hun inspirerende werking voor de culturele sector en de impact die de projecten hebben op de creatieve ontwikkeling van de deelnemers.
De jury bestond uit de volgende personen:
• Gieske Bienert (Curator STRP, winnaar Gouden C 2014)
• Paul Feld (Regisseur, schrijver, adviseur, docent, programmamaker)
• Anka Konings (Manager Marketing, Communicatie & Coöperatie, Rabobank Utrecht)
• Shay Kreuger (Radio DJ/Producer at FunX)

Old Skool wint Gouden C

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Ouderenparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen