zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Ode aan Emmen in dichtvorm!

Woorden uit het hart tijdens de flitscursus dichten voor kinderen

De benoeming van Emmen tot culturele gemeente van Drenthe leidt tot een 'Ode aan Emmen'. Als aanloop stippelde Stichting Gemeentedichter Emmen een logische volgorde uit: amateurs opleiden tot aspirantdichters en uitnodigen over hun omgeving te schrijven, gedichten selecteren, dichters koppelen aan kunstenaars, resultaten publiceren en presenteren. Een mooi traject. Hoe gaat dat in zijn werk?

"Er wordt wel gezegd dat het zelfbewustzijn in Drenthe laag is. Het schrijven van gedichten kan daar verandering in brengen", vertelt voorzitter Pieter Planting. "Wie met poëzie bezig is, bekijkt de wereld met andere ogen. Maar schrijven alleen is niet genoeg. Je moet ook willen delen, liefst met zoveel mogelijk mensen. Dat is niet altijd makkelijk. Bij de woorden 'gedicht' en 'poëzie' wordt al snel moeilijk gekeken."

Dichter en kunstenaar Peter Veen zag een oplossing: Dichter in 1 Dag. "Iedereen snapt dat zoiets niet kan: dichter worden in een dag. Maar het geeft aan dat je kunt leren, als je maar probeert. En als je vaak probeert, lukt het," zegt Veen. In Groningen werden twee dichter-docenten gevonden, Rense Sinkgraven voor volwassenen en Renee Luth voor kinderen. Nadat de financiering van Ode aan Emmen geregeld was, gaven zij dit najaar hun eerste flitscursussen.

Dichten is durven
Roelof Keen was een van de deelnemers. Hoewel hij al eerder gedichten had geschreven, stak Keen veel op tijdens de cursus van Sinkgraven, met name van diens overzicht van verschillende dichtvormen. "Vooral de vrije stijl van een aantal beroemde dichters sprak mij aan. Ik werd er aan herinnerd dat dichters best wat mogen durven. Ik heb er een idee voor een gedicht over Klazienaveen aan overgehouden. "Zo begint het, zegt Peter Veen. "Na de cursussen kunnen we mensen uitnodigen concreet aan het werk te gaan. De beste gedichten leggen we aan kunstenaars voor met het verzoek de gedichten een tweede leven te geven. Als Roelof met iets komt, kunnen we een filmer vragen zijn voordracht op locatie vast te leggen. Of we vinden iemand die er een liedje van maakt. Er kan van alles met poëzie"

Op landkaart of in etalage
De selectie wordt onder de noemer 'Emmen in verzen' gepubliceerd op een landkaart. "Met een QR-code krijg je dan via een smartphone of tablet toegang tot het verfilmde of gezongen gedicht. Bij elkaar vormen de gedichten een route. We proberen zoveel mogelijk wijken, buurtschappen en dorpen te bezoeken. Zo krijgt Emmen een stem. We moeten nog wel even, want de gemeente is enorm uitgestrekt."Gedichten die niet op de kaart belanden, doen mee in een etalageproject. Bertus Beltman, oud-directeur van de kunstencentrum CQ, laat samen met een vormgever poëziebanieren maken die in leegstaande panden een zichtbare plek krijgen. "Er staat nogal wat leeg in Emmen. Een naargeestig gezicht, maar voor dichters is het mooie kans om gelezen te worden."

Tot dusver zijn in Emmen aan veertig aspirant-dichters flitscursussen aangeboden, van basisscholieren tot senioren. ,,Ze krijgen komende winter de tijd om hun Ode aan Emmen te schrijven, zodat we in het voorjaar met 'Emmen in verzen' en 'Gedichten in etalages' aan de slag kunnen", legt voorzitter Planting uit. ,,Tijdens de Poëzieweek willen nog een masterclass beleggen, om de oogst nog rijker te maken. Het begin is er alvast."

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Kunstparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen