vrijdag 15 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Nooit te oud om te leren: Urban meets Old

Breakdancer Tjalling Ruiten zorgt voor wow-moment in zorginstelling De Landrijt te Eindhoven

Stichting Gebouw 52 maakt met het project Old Skool Urban Culture toegankelijk voor senioren. Beweging, muziek en kunst spelen een belangrijke rol in de dagbesteding van ouderen. Toevallig zijn deze elementen ook dominant in de Urban Culture. Stichting Gebouw 52 zag mogelijkheden om oud en jong bij elkaar te brengen en kennis en passie voor deze cultuur uit te wisselen. Voor de organisatie en uitvoering van het project riep de stichting de hulp in van Mad Skills, een cultureel projectbureau dat stadsartiesten op het gebied van sport, muziek, dans en kunst ondersteunt. En Buro Cement hielp met de contacten in de wijken.

Na 15 jaar projecten en evenementen opgezet te hebben op het gebied van Hiphop en Urban Culture was het even vreemd om mijzelf terug te vinden in verzorgingstehuizen en op activiteitenavonden van senioren. Onze voorgaande projecten waren vooral gericht op de talentontwikkeling van een jonge generatie met o.a. Hiphop, vertelt Angelo Martinus, projectleider Old Skool.

Ouderen leergierig
Ik had niet gedacht dat de interesse voor ‘onze’ cultuurbeleving bij senioren zo groot zou zijn. In de gesprekken die we met hen voerden waren ze enthousisast en zeer leergierig. Ze stonden echt open voor nieuwe prikkels. Wel merkten we dat het grootste deel van de senioren niet echt kon vertellen wat de Hiphop cultuur nou precies inhield en wat ze er zelf mee zouden willen doen. Maar dat was geen probleem. Die kennis overdragen en er vervolgens samen iets mee gaan doen, dat was ons doel!

Hoe betrek je ouderen?
Vanuit elke discipline (dj, mc, bboy en graffiti) hebben we een toptalent genomen om samen een interactieve presentatie (the history of Hiphop) te verzorgen aan de senioren. Op een laagdrempelige manier werden de geschiedenis van Hiphop en alle bijbehorende elementen gepresenteerd. Het resultaat op alle drie de locaties was overweldigend. De reacties van de senioren waren zeer positief. Waar we op scholen op de vraag: “zijn er nog vragen?” nagenoeg geen respons kregen, zorgde deze vraag bij de senioren ervoor dat we 3 uur later nog in gesprek waren met elkaar. Dit gaf zowel de senioren als ook onze toptalenten een erg goed gevoel.

Samen nieuwe ideeen uitwerken
Uit deze gesprekken kwamen flink wat ideeën waar we vanaf nu mee aan de slag gaan. Op ruim 10 locaties zullen projecten en workshops gaan plaatsvinden op het gebied van muziek, dans en graffiti. Wat zij willen leren, willen doen, willen maken, staat voorop. Bij sommigen brandt het creatieve en artistieke vuur onverminderd, anderen willen juist geactiveerd worden door iets nieuws, iets jeugdigs.

  • De senioren met een voorkeur voor graffiti zullen met een bustour langs markante graffiti spots in de stad Eindhoven reizen. Het eindstation is de berenkuil, europa’s grootste open lucht street art locatie. Onder begeleiding van de artiesten zelf krijgen ze uitleg of de geschiedenis van graffiti in Eindhoven. Na deze tour gaan op diverse locaties vervolgtrajecten plaatsvinden.
  • Senioren met een passie voor dans zullen een bezoek brengen aan het Parktheater waar docent Andre Grekhov ze meeneemt achter de schermen en waar ze de show “Adrenaline” van de breakdance crew “The Ruggeds” zullen zien. Na dit uitstapje gaat Andre met de senioren in diverse wijken aan de slag om te komen tot nieuwe uitdagende “moves”.
  • Op het gebied van muziek gaan senioren aan de slag met de nieuwe manier van het maken van muziek. DJ en producer Y’skid gaat aan de slag met het maken van nieuwe composities op basis van muziek uit hun tijd. Hoe maak je een “Old Skool” Mixtape van A tot Z.

Ouderen hebben verborgen talenten
We hebben ontdekt dat er steeds weer nieuwe ideëen en talenten vanuit de senioren naar boven komen. Hier willen we graag op in spelen. Het hele traject wordt vastgelegd op video en foto zodat we er later met zijn allen nog eens rustig op terug kunnen kijken. We willen graag laten zien waar ouderen toe in staat zijn en hoe je hen kunt betrekken bij je activiteiten. Ouderen hebben echt verborgen talenten die we zonder dit project nooit zullen ontdekken.

Bijdrage Fonds voor Cultuurparticipatie
Het mooie van dit project is dat zo ouderen in contact komen met de beeldcultuur van hun kleinkinderen. En er is hier sprake van samenwerking tussen de verschillende zorggroepen, wijkcentra, vrijwilligersorganisaties, seniorenverenigingen en culturele instellingen. Een goede kruisbestuiving om op verder te bouwen. Wij zijn als Fonds verheugd hieraan een bijdrage te kunnen leveren, aldus Programma-coördinator Gabbi Mesters.

Stichting Gebouw 52Madskills en Buro Cement werken samen in het project Old Skool. Later volgt er een (foto)verslag en ervaringen die de ouderen opdeden tijdens het project.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Ouderenparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen