zondag 8 December 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Neuzen, de pilot: genomineerd voor Gouden C 2018

Oudere neemt deel aan improvisatietheater

KRACHTVOER Theater ontwikkelt in Neuzen de Pilot een muzikaal improvisatieprogramma, uitgevoerd door vitale ouderen, voor en met dementerende ouderen.

Een steeds groter wordend percentage van onze samenleving lijdt aan dementie. Echter is er voor hen op cultureel gebied vaak heel weinig. Met Neuzen de Pilot startte KRACHTVOER Theater een project, waarin vitale ouderen improvisatietrainingen volgden en, samen met een jonge muzikante, een non-verbaal, muzikaal en zintuiglijk programma ontwikkelden voor dementerende bewoners van zorginstellingen. Daarnaast is er in een methodische overdracht met het zorgpersoneel, activiteitenbegeleiders, mantelzorgers en vrijwilligers gezamenlijk gezocht naar een prettige manier om met deze bijzondere doelgroep om te gaan.

placeholder

 

 

Neuzen, de pilot is één van de vijf genomineerden voor de Gouden C 2018, de jaarlijkse prijs van het Fonds voor Cultuurparticipatie voor het project dat je mee moet maken. Eind juni wordt de winnaar tijdens verrassingsbezoek bekend gemaakt. In de aanloop zetten we de vijf genomineerden in de schijnwerpers op ons magazine.

‘We zijn enorm trots en dankbaar dat ons project gezien wordt als voorbeeld voor anderen binnen de culturele- en zorgsector. De zichtbaarheid van de projecten van KRACHTVOER Theater blijft altijd een zoektocht, omdat we werken met een erg kwetsbare doelgroep.'
'Wij kiezen hiermee voor een unieke aanpak, die echt gaat over de intimiteit van het samenspel in plaats van het grote publieksbereik, omdat we daarmee veel meer kans hebben op het wezenlijk maken van contact met de dementerende bewoners. De ervaring leert dat dit een enorme boost aan positieve energie teweegbrengt, zowel bij de spelers als de bewoners.

'We hopen in de komende jaren nog veel meer generaties met elkaar te mogen verbinden, mensen te inspireren, blij te maken en te laten participeren, want zoveel mensen verdienen meer creativiteit, oprechte aandacht en liefde en daar zullen wij ons als KRACHTVOER Theater nog heel lang voor blijven inzetten!’ aldus artistiek leider Maddy Kok en zakelijk leider Anouk van Geffen.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Jij maakt het mee

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen