zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Leren over slimme apparaten: een eigenwijze limonademachine of politiek leeskompas

Kunnen wij dit maken?

SETUP onderzoekt met inloopworkshops en masterclasses hoe we er samen voor kunnen zorgen dat we algoritme- en databewust(er) kunnen handelen. Vertrekpunt is de razendsnelle opmars van het ‘Internet of Things’. Van verlegen voetenbankje tot asociaal koffiezetapparaat: koppel een object aan het internet en een heel scala aan nieuwe mogelijkheden wordt toegankelijk. Mooie uitdaging!

Medialab SETUP onderzoekt door middel van inloopworkshops en masterclasses waar de ethische en artistieke grenzen liggen in de toepassing van algoritmen op apparaten die we dagelijks gebruiken. Welke mogelijkheden en onverwachte gevaren brengt deze wereld met zich mee?

Inloopworkshops
Tijdens deze vijftien minuten durende workshop krijg je de kans om met behulp van onze Kunnen wij dit maken?!-receptenboekjes een artistiek slim apparaat in elkaar te zetten. Al puzzelend zet je door het volgen van onze blauwdrukken op speelse wijze je eerste stappen in het leren over slimme apparaten.
Je kunt kiezen uit twee slimme apparaten die SETUP in samenwerking met de creatieftechnische ontwerpers van Mindmingle heeft uitgevoerd: een eigenwijze Limonademachine of een politiek Leeskompas. Beide apparaten zijn gebaseerd op het Status koffieapparaat dat SETUP’s eigen Vincent Hoenderop heeft ontworpen voor de Dutch Design Week 2016.

Na het bouwen is er natuurlijk tijd om je creatie te testen! Sta eens een momentje stil om de limonade te proeven en de boeken te lezen die deze apparaten je aanbevelen. Ben je het eens met hun beslissing? Of zou jij deze apparaten anders instellen?

Masterclasses
In de masterclass Kunnen Wij Dit Maken?! ontwerp en bouw je in 5 lessen zelf een werkend prototype van een slim apparaat. Je leert vanaf beginnersniveau werken met arduino’s, sensoren en datasets. We behandelen de belangrijke basisprincipes die nodig zijn om de werking van slimme apparaten te begrijpen en de werking ervan te doorzien. Aan de hand van de lessen en onze voorbeeldapparaten ontwerp jij je eigen kieskeurige koelkast, (a)sociale wijntapper of lief handoekrekje. Let wel, we kijken ook naar de ethische kant van jouw creatie. Bouw je een slimme hulp voor in huis, of juist een heel bijdehand of bevooroordeeld apparaat? Wat zijn de gevolgen voor de gebruiker van jouw slimme apparaat?

Na afloop van de masterclass neem je een notitieboekje vol met ideeën, inspiratie en opgedane kennis èn natuurlijk je eigen werkende prototype mee! Praktische informatie over de masterclasses
De workshop is toegankelijk voor iedereen die interesse heeft in de werking van apparaten en (big) data. Ook (of misschien wel juist) als je geen technische achtergrond hebt.

In Utrecht kun je vanaf 9 mei in de avonduren deelnemen. Voor meer informatie en aanmelden: www.setup.nl/kunnenwijditmaken

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Kunstparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen