woensdag 13 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Kunst & Ambacht centraal tijdens Open Monumentendag

directeur-bestuurder Jan Jaap Knol

Het Fonds voor Cultuurparticipatie ondersteunt het behoud van immaterieel erfgoed, zoals ambachten, en focust daarbij op het leggen van nieuwe verbindingen tussen immaterieel erfgoed en materieel erfgoed, zoals monumenten. Ik ben dan ook zeer verheugd dat tijdens de 29e editie van de Open Monumentendag het thema Kunst & Ambacht centraal staat. Meer dan een miljoen mensen kunnen op 12 & 13 september een monument bezichtigen en zich verwonderen over de kunstige technieken van verschillende ambachten en de producten die ze opleveren.

Om monumenten te behouden voor de toekomst zijn ambachtslieden nodig die ze onderhouden of restaureren. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die zich dat realiseren en die zich inspannen om kennis over traditionele en creatieve ambachten over te dragen aan volgende generaties. Samen geven zij het ambacht nieuw elan en monumenten een toekomst. Beoefenaars zetten zich met passie in voor het doorgeven van hun ambacht. Nieuwe generaties voegen kennis en toepassingsmogelijkheden toe en brengen ambachten in het hier en nu. Er wordt een nieuwe verf ontwikkeld als de traditionele te belastend is voor het milieu en 3D-printers worden ingezet bij het maken van mallen. Ambachten slaan zo bruggen tussen het heden en de toekomst.

Fijn is dat het thema Kunst & Ambacht is vastgelegd in een mooie publicatie. Hier lees je over ambachtelijke technieken die gebruikt worden om de materialen die in een monument te vinden zijn te bewerken. Mocht je geraakt of geïnspireerd zijn door een ambacht en zelf dit vak willen leren dan vind je ook informatie over de plekken waar dit kan. Voor de publicatie en ook de landelijke opening werkt Open Monumentendag samen met het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE). Zij zijn expert op het terrein van immaterieel erfgoed en brengen de kennis in over ambachten als immaterieel erfgoed.

Op tal van vlakken werken kunstenaars, vormgevers en ambachtslieden reeds samen. Open Monumentendag wil met dit thema hun aandacht aanwakkeren voor monumenten. Ambacht wordt in dit project als vorm van kunst beschouwd. Het presenteren van ambacht als kunst is een mooie manier om ambachten levend te houden. En dat willen wij ook graag!

Jan Jaap Knol
directeur-bestuurder Fonds voor Cultuurparticipatie

placeholder

 

 

Jan Jaap Knol is directeur-bestuurder van het Fonds en verantwoordelijk voor de algemene leiding, de strategische beleidsontwikkeling en de externe contacten.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Immaterieel Erfgoed 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen