woensdag 13 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Kunnen erfgoedmanifestaties zonder vrijwilligers?

Jan Jaap Knol directeur-bestuurder Fonds voor Cultuurparticipatie

In mijn vorige column schreef ik over Open Monumentendag met als thema: Kunst & Ambacht. Meer dan een miljoen bezoekers hebben een monument bezichtigd en zich verwonderd over de kunstige technieken van verschillende ambachten en de producten die ze opleveren. Dat is fantastisch!

Open Monumentendag is misschien wel een van de bekendste erfgoedmanifestaties die ons Fonds ondersteunt. Maar er zijn nog meer erfgoedmanifestaties die de pracht en het belang van erfgoed onder de aandacht van een groot en breed publiek brengen. Zo is oktober de ‘Maand van de Geschiedenis’ en volgen half oktober de ‘Nationale Archeologiedagen’. En in het voorjaar vinden de ‘Dag van het Kasteel’, ‘Nationale Molendag’ en de ‘Romeinenweek’ plaats.

Wist u dat het vrijwel onmogelijk is om deze Erfgoedmanifestaties te organiseren zonder de inzet van een groot aantal vrijwilligers? Hun kennis en kunde zijn van belang voor het voortbestaan. Maar de nieuwe generatie vrijwilligers verbindt zich, anders dan de vorige generatie, niet meer zomaar voor jaren aan een bepaalde organisatie. Voor instellingen die zo afhankelijk zijn van vrijwilligers betekent dit dat ze zich moeten aanpassen en nieuwe strategieën moeten bedenken voor het werven en inzetten van vrijwilligers. Onder het huidige economische gesternte vinden deze organisaties ook nog eens lastiger sponsors en donateurs. Ook daarin moeten ze steeds inventiever worden. Als Fonds helpen we hen daar graag bij. Enerzijds door middelen beschikbaar te stellen waardoor zij hiervoor capaciteit vrij kunnen maken en anderzijds door een ondersteunend traject aan te bieden waarbij ze de kans krijgen om kennis op te doen en ervaringen uit te wisselen. Op 5 november gaat de eerste bijeenkomst van start.

We vinden het belangrijk dat de zes Erfgoedmanifestaties zich krachtig kunnen ontwikkelen Het zijn landelijke manifestaties die er in de afgelopen jaren goed in zijn geslaagd het draagvlak voor het erfgoed te vergroten en om een breed publiek te bereiken. Dat zien wij graag!

Jan Jaap Knol
directeur-bestuurder Fonds voor Cultuurparticipatie

placeholder

 

 

Jan Jaap Knol is directeur-bestuurder van het Fonds en verantwoordelijk voor de algemene leiding, de strategische beleidsontwikkeling en de externe contacten.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Erfgoedmanifestaties

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen