zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Koken, slapen, feesten en verkleden in middeleeuwse stijl

plattegrond Gebroeders van Limburg Festival

Komend weekend waan je je in Nijmegen voor even in de Middeleeuwen. Dan vindt voor de elfde keer het Gebroeders van Limburg Festival plaats. Verwacht edelvrouwen en schildknapen in echte, ambachtelijke kostuums.

Het Gebroeders van Limburg Festival is het grootste middeleeuwse festival in Nederland. Er zijn demonstraties van valkeniers, miniatuurschilders en ambachtslieden. Venters brengen hun waren aan de man en boogschutters laten hun kunsten zien. Vijfhonderd re-enactors zorgen ervoor dat bezoekers zich een weekend lang in een middeleeuws Nijmegen wanen.

Een middeleeuws kostuum

Het Gebroeders van Limburg Festival staat bekend om zijn authentieke weergave van de late middeleeuwen. Een belangrijke rol daarbij spelen de prachtige kostuums die de deelnemers dragen. Allerlei kostuums komen er voorbij: van oogverblindende edelvrouwen in lange gewaden tot eenvoudige boerenlui in linnen kiel.

Bezoekers van het festival die in kostuum willen komen kunnen daarvoor de hulp inschakelen van echte ambachtslieden. Dit jaar hebben acht kledingateliers met een impuls van het FCP nieuwe kledingensembles voor de 20 stadswachten ontwikkeld. In verschillende workshops leren deelnemers met textiele vaardigheden zelf die kostuums te vervaardigen.
Op de website lees je hoe je zelf met de patronen aan de slag kan. 

 

Wie waren die Gebroeders van Limburg eigenlijk?

De drie broers Paul, Herman en Johan van Limburg werden rond 1380 geboren in Nijmegen. Zij waren de zoons van Arnold van Limburg en Metta Maelwael. Beide ouders kwamen uit een kunstenaarsgeslacht voort en hun zoons volgden diezelfde richting. Rond 1400 werden de drie broers naar Parijs gehaald door hun oom Jan die daar hofschilder was. Deze bezorgde hen een opdracht aan het Bourgondische hof van Hertog Philips de Stoute. Na diens overlijden nam de Hertog van Berry de gebroeders in dienst. Ze werkten aan dit hof aan het kopiëren, samenstellen en vooral het illustreren van manuscripten als Les Belles Heures en Les Tres Riches Heures. Na hun dood zijn de prachtige afbeeldingen van de Gebroeders van Limburg wereldberoemd geworden.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Immaterieel Erfgoed 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen