zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Jazz Recordings van stichting Rotterdam International Fringe Festival (RIFF)

Jazz Recordings van stichting Rotterdam International Fringe Festival (RIFF)

Jaarlijks organiseert stichting het RIFF het North Sea Jazz Festival. In de weken voorafgaand aan dit indoor jazzfestival en tijdens het festival zelf vindt het North Sea Round Town plaats dat Rotterdammers op laagdrempelige wijze kennis laat maken met jazzmuziek. Voor de editie van 2014 focust men in het bijzonder op ouderenparticipatie en hebben de de initiatiefnemers ´Jazz Recordings' opgezet.

Subsidie

€ 24.999

Jaar

2014

Dit is een project uit de Regeling Ouderenparticipatie van het Fonds. 
 
Jaarlijks organiseert stichting het RIFF het North Sea Jazz Festival. In de weken voorafgaand aan dit indoor jazzfestival en tijdens het festival zelf vindt het North Sea Round Town plaats dat Rotterdammers op laagdrempelige wijze kennis laat maken met jazzmuziek. Voor de editie van 2014 focust men in het bijzonder op ouderenparticipatie en hebben de de initiatiefnemers  ´Jazz Recordings' opgezet.
 
'Jazz Recordings' geeft ouderen de kans om een eigen demo op te nemen in een professionele opnamestudio. Via een kennismakingsdag kunnen ouderen, die een jazzinstrument bespelen of zingen en die basiskennis van muziek hebben, zich aanmelden. Professionele bandleiders en een zangcoach stellen drie groepen van tien deelnemers samen. Vervolgens start een workshoptraject dat bestaat uit vijf workshops. Hierin gaan de ouderen aan de slag met nummers uit The Great American Songbook. Deze collectie van succesvolle Amerikaanse jazz en lichte muziek uit de 20ste eeuw is bij veel ouderen bekend. 
 
Improvisatie is een onmisbaar element in jazz. Tijdens de workshops ligt de nadruk dan ook op het uitbouwen van deze improvisaties. De bandleider creëert uiteindelijk een compositie waarmee de ouderen een dag de studio induiken. Tijdens deze opnamedag krijgen de ouderen een kijkje achter de schermen. Iedere deelnemer gaat vervolgens met een demo naar huis. De composities worden live ten gehore gebracht tijdens North Sea Round Town. 
 
In de ogen van het Fonds voor Cultuurparticipatie is My first demo een beeldbepalend  ouderenproject, omdat het ouderen als booming doelgroep op een volwaardige manier bij het festival betrekt. Het project biedt ouderen een intellectuele uitdaging en ontspanning. Daarnaast stimuleert het de ontwikkeling van de 21st century skills bij ouderen. Dit is van groot belang om hen op actieve wijze betrokken te laten blijven bij de samenleving.  
 

www.northsearoundtown.com

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Ouderenparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen