vrijdag 23 Augustus 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Instagram als leerschool

Djenny Masengo

Op de foto's van Djenny Masengo staan veel muzikanten, freelancers, influencers. Vaak bekende Nederlanders, maar voor hem zijn het vrienden – of vrienden van vrienden. Je ziet ze aan het werk, bijvoorbeeld terwijl ze een clip opnemen. Djenny gaat lekker z'n gangetje en weet intussen precíes de goeie sfeer te vatten.

'Fotografie, en trouwens ook andere media, vond ik altijd al interessant. Ik volg heel veel op Instagram en Youtube, daar haal ik m'n inspiratie vandaan. Dan kijk ik bijvoorbeeld hoe andere fotografen spelen met licht, contrast of schaduw – sommigen zijn zo goed, daar heb ik echt bewondering voor.

Maar ik deed er tot voor kort zelf niks mee. Tot ik vorig jaar op vakantie wilde, maar niet wist waarheen. Een vriend, Jordy, ging net naar Spanje om daar een clip op te nemen en vroeg of ik meeging. Maar die jongens waren steeds aan het werk, en ik had niets te doen. Dus ben ik wat foto's van ze gaan maken. Na afloop stuurde Jordy ze me op en zei: “Dat zijn goeie foto's! Zou je daar niet iets mee gaan doen?” Dus ik bood aan dat ik wel foto's wilde maken als hij me nog eens kon gebruiken. Ik deed nog wat projectjes, fotografeerde bij een andere clip en via via kreeg ik een klus voor Sjaak – die rapper. Hij heeft best veel aanhang, dus zo ben ik in het wereldje gerold. Ik ga zo vaak mogelijk met hem mee naar showtjes en clipshoots, en van de zomer gaan we touren in het buitenland. Ik kom op leuke plekken, feesten en evenementen en de jongens waren steeds heel tevreden. Na een tijdje had ik een soort portfolio bij elkaar.

'Je zult mij niet snel de natuur in zien trekken, of naar een mooie gracht om daar foto's te maken. Ik vind zulke foto's mooi om te zien, maar ik heb m'n eigen stijl.'

Vaak kan je van een slechte foto toch iets moois maken. Ik heb vaak al tijdens het fotograferen in m'n hoofd hoe ik een foto ga bewerken: dan moet 'ie bijvoorbeeld iets donkerder, zodat de felle kleuren er lekker uitspringen. Ik kan er echt naar uitkijken lekker te gaan zitten bewerken, daar steek ik veel tijd in. Want ik wil altijd nog even dit aanpassen en daar nog iets weghalen, pas als ik het helemaal goed vind, is het klaar.

Het is handig dat ik zelf ook muziek heb gemaakt en wat heb gedraaid – al is het nooit echt wat geworden. Ik ben ontspannen rondom die jongens, ga gewoon m'n gangetje, da's voor hen ook fijn. Ik ga ook liever net even een grensje over voor een nóg mooiere foto, dan dat ik achteraf spijt heb dat ik niet nog dit of dat geprobeerd heb. Als ik bijvoorbeeld een steiger zie staan, klim ik erop om ook een shot van boven te maken.

'Ik had nooit gedacht dat ik nu met artiesten zou samenwerken waar ik vroeger zelf naar luisterde! Het tofste zou zijn om een keer met Kempi te werken, met zijn muziek ben ik opgegroeid.'

Een media-opleiding heb ik niet, maar ik kijk wel naar interessante cursussen, want er valt nog genoeg te leren. Wie weet wil ik ook wel verder in vormgeving of filmen. Maar dat wijst zich dan wel weer. Binnenkort komen er heel veel dingen aan, dus be on the lookout!'

Nieuwsgierig geworden? Op @picturesbydjelloso zijn Djenny's foto's te zien.

placeholder

Cultuurestafette 2018
Ronald Kox → Richard Smolenaers → Marijn Cornelis → Jeffrey Brew Ward → Jordy van Loo → Djenny Masengo →

Djenny kreeg het stokje aangereikt van Jordy van Loo van dj-duo Los Primos. Lees hier hoe deze twee neven de wereld gaan veroveren met zomerse beats.

Op zijn beurt geeft Djenny het stokje door aan Ardy Samandarpour.

Volg alle verhalen via facebook! #cultuurmaaktiedereen

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Cultuur maakt iedereen

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen