vrijdag 22 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Inspirerend Flankerend II: Van Kunstenaar tot Collega.

brainstormen

Voor goed cultuuronderwijs heb je natuurlijk goede onderwijzers nodig. Daarom investeert het Fonds voor Cultuurparticipatie niet alleen in de culturele projecten zelf maar hechten wij ook veel waarde aan het bevorderen van de deskundigheid van de mensen die voor de klas staan. In het kader van deze stimulering maakt het Fonds elk jaar een bedrag vrij voor deze zogenaamde Flankerende projecten. Wat je je moet voorstellen bij dit soort projecten? Kijk mee naar een aantal interessante voorbeelden die vorig jaar gesteund zijn door het Fonds. Met deze keer:

Van kunstenaar tot collega (Gelderland) 

 

"Tell me and I forget. Teach me and I remember. Involve me and I learn" - Benjamin Franklin

 

Musici, beeldend kunstenaars, theatermakers, dansers, filmers en andere kunstzinnige creatievelingen zijn bij uitstek geschikt om bij te dragen aan goed, vernieuwend en breed onderwijs. Cultuurmij Oost ontwikkelde samen met CultuurCollege de opleiding Van kunstenaar tot collega, om te stimuleren dat kunstenaars voor de klas komen te staan. Creatief in én voor de klas, waarbij het kind centraal staat. Daar gaat het om.

"Je leert kinderen hun eigen kunst te laten ontdekken"


Belangrijk bij deze cursus is dat de inhoud grotendeels wordt bepaald met de deelnemers. Als cursist neem je een leven aan ervaring mee. De docenten zijn er dus niet om zaken op te leggen, maar om samen met de cursisten flexibel om te gaan met de wensen en vragen die tijdens het proces opgeworpen worden. Op deze manier ontstaat er een Body of Knowledge waar de cursisten, de docenten, maar vooral de kinderen van kunnen profiteren. Wil je graag een beter beeld van wat de cursus voor jou kan betekenen? Kijk dan naar wat eerdere cursisten te vertellen hebben:

In november begint de volgende cursus weer en er zijn nog plekken! Meld je dus snel aan op de site van CultuurCollege.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Cultuureducatie met Kwaliteit 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen