zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Ineens is een jochie een echte regisseur

BSO Laan van Puntenburg (Utrecht) ging er met de overwinning vandoor.

Drie jaar geleden was Partou, de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland, te gast bij het Netwerk Filmeducatie. Zij zocht een leuk en vrolijk filmproject voor de diverse BSO locaties in het land. In diezelfde periode waren er gesprekken gaande tussen UNICEF en Hollywood in de klas (HIDK) over de lancering van een nieuw landelijk filmfestival rond kinderrechten. Visitekaartjes werden uitgewisseld, maar er gebeurde niets concreets.

Tot in juni 2015 de telefoon ging. Partou aan de lijn! Ze zochten een filmproject waaraan de oudste kinderen van hun BSO-locaties aan mee konden doen. De wens was om kinderen op een actieve manier uit te dagen samen te werken en nieuwe vaardigheden op te doen. Vaardigheden, zoals creativiteit en verbeeldingskracht, die ze goed kunnen gebruiken in hun toekomst.

Top ervaring voor de kinderen om mee te doen aan dit project. Volgend jaar weer! - Annette (vestigingsmanager)

Logistieke uitdaging
Om 60 tot 80 BSO locaties te laten deelnemen aan een filmproject als het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (UKRF) is een leuke uitdaging. Naar zoveel locaties professionele filmcoaches sturen bleek, logistiek en financieel niet haalbaar. De Mini Movie Maker app die UKRF nèt bezig was te ontwikkelen, zou wel eens een hele mooie oplossing kunnen zijn. De app leert kinderen te denken in de structuur van film en is heel eenvoudig uit te leggen aan zowel volwassenen als kinderen. Met de komst van de app konden alle BSO’s nu zelf kinderrechtenfilms gaan maken voor UKRF.

Je leert de kinderen op een andere manier kennen. Ineens is een jochie een echte regisseur bijvoorbeeld. - Suzan (pedagogisch medewerker)

Filmworkshops
Maar liefst 69 BSO locaties verdeeld over het hele land gaven zich op voor het filmfestival. In een serie filmworkshops van de filmcoaches van 'Hollywood in de klas', leerden de pedagogisch medewerkers van Partou de fijne kneepjes van het 'Mini Movies' maken. Na de workshops, was het de vraag of lessen omgezet zouden worden in de praktijk. Gelukkig was dat het geval. De eerste Mini Movies, druppelden al vrij snel binnen en op deadline waren er in totaal 104 inzendingen. Projectleider Filip Braams en de directie van Partou selecteerden uiteindelijk tien films voor een zogenaamde remake, een verbeterde versie van de met de Mini Movie Maker app gemaakte korte film. Deze tien films verdienden een premièreplek bij het UKRF.

Kinderen zelf aan de slag met acteren, regie en opnemen.
Zo gaaf om mezelf op het grote scherm in de bioscoop te zien, het scherm is gewoon 12 meter lang. - Anouck (9 jaar)

Partoupremière in Pathe Rembrandt
De tien lucky winners kregen weer een professionele filmcoach op bezoek, die samen met de kinderen en Partou medewerkers een verbeterde versie van hun film maakten. Deze remakes van de Mini Movies beleefden op woensdag 1 juni hun première in de grote zaal van Pathé Rembrandt in Utrecht. De 370 enthousiaste kinderen in de bioscoopzaal wachtten vol spanning tot de vakkundige jury de winnaar van het finaleticket bekend maakte. BSO Laan van Puntenburg (Utrecht) ging er met de overwinning vandoor. Hun film 'Laat haar' is vrijdagochtend 24 juni op het witte doek te zien tijdens de landelijke finale van het UKRF in Pathé Tuschinski.

Super goed onderwerp. En ik zou nog wel een keer mee willen doen.- Bas (11 jaar)

Alle tien de Mini Movies van Partou én de remakes zijn te zien op deze pagina: www.krff.nl/premiere-bsos-partou/ 
De Mini Movie Maker app is gratis te downloaden in de App- en Google Playstore. Een update van de app is eind juli klaar.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Kunstparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen