vrijdag 22 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Huilende wolven in de Meervaart

wolven ota

Afgelopen weekend stond een roedel wolven op het podium van de Meervaart. 14 jonge mannen uit Amsterdam Nieuw-West met een bewogen achtergrond, hongerig naar nieuwe ervaringen. Alles wat ze in zich hebben zingen ze eruit; in aria’s van Wagner.

‘Holy shit 'Wolven' de opera in de Meervaart was fucking vet, niet normaal’ twittert een bezoeker na afloop van de voorstelling. Niet de woorden waarmee een opera nu vaak wordt beschreven, maar wel raak. Wolven is namelijk theateropera zoals je het nog nooit eerder hebt gezien: veertien mannen die stampend, huilend, zingend en grommend Wagner vertolken.

De wolven uit Nieuw-West hebben stuk voor stuk een bewogen achtergrond, een verslaving bijvoorbeeld, schulden of een justitieel verleden. Opera Theater Amsterdam bracht deze jongens, die gewend zijn al bij voorbaat met argwaan te worden bekeken, samen. Nu mogen ze zelf laten zien wie ze denken te zijn.

‘Ik ben een klootzak’, roept Omar vanaf het podium, ‘eigenwijs, ongeduldig maar ook bang.’ Ondersteund door het fantastische Nieuwe Philharmonie Utrecht stellen de Wolven zich voor en dwingen het publiek om voorbij te gaan aan gemakkelijke vooroordelen.

wolven

Voor de selectie van de spelers werkte Opera Theater Amsterdam samen met Leger des Heils, Jeugdzorg & Reclassering, De Bascule, Stichting Surant en het project Pak Je Kans. Na een kennismakingsworkshop geeft Carlos zich op. ‘Dit ben ik, dit gaat over mij’ denkt hij. ‘Als je een man bent en als je weet wat het is om te moeten vechten voor een plek op de wereld om je heen. Ik ben er aan toe om een hele andere kant van mezelf te laten zien en de ellende eruit te zingen.’

Als het doek valt bestormen de wolven het publiek, dwars door de zaal, kruipend over de stoelen en hoofden nemen ze afscheid: hongerig naar een nieuw begin.

Oproepje
Opera Theater Amsterdam wil met WOLVEN niet alleen een meeslepende voorstelling maken, maar ook de spelers kennis laten maken met de mogelijkheden in zichzelf. Dat mag niet zomaar op zichzelf staan, en daarom zoeken wij bedrijven die geïnteresseerd zijn om een van onze spelers een leer/werkplek te bieden na afloop van WOLVEN. Neem contact op met Roswitha Bergmann indien uw bedrijf zich wil inzetten om
deze jongens de kans te geven, hun mogelijkheden op een goede manier in te zetten voor zichzelf en de maatschappij!

 

 

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Kunstparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen