vrijdag 15 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Hollandse Wijzen: met ouderen op wereldreis in eigen land

Hindoestaanse senioren krijgen uitleg over fotografie

"De ontmoetingen met mensen van diverse pluimage, achtergronden en culturen, tijdens mijn reizen en projecten, hebben mijn leven verrijkt. Dit is een ervaring die ik heel graag overdraag aan anderen". Met het project Hollandse Wijzen gaan, in twaalf Provincies, ouderen met diverse achtergronden op reis. Zij ontmoeten onbekenden, maken kennis met elkaars ‘werelden’ en leren elkaar (van dichtbij) kennen. Fotografie brengt hen samen. Fotograaf en initiatiefnemer Peter van Beek vertelt.

Niet alleen ik maar ook de ouderen maken een wereldreis door eigen land. We maken kennis met andere (sub)culturen en tradities. De reis gaat onder meer langs China, Suriname, Turkije, India, Sinti, kloosters en een Roma gemeenschap. De beelden die de ouderen maken en de verhalen worden gebundeld in een boek.

Het idee is ontstaan vanuit een verlangen om andere culturen te ontmoeten. Daarnaast zie ik veel ouderen om mij heen die aan het vereenzamen zijn. Zelfs als zij in een verzorgingstehuis wonen kan nog eenzaamheid toeslaan. Met specifieke thuisopdrachten worden verrassende foto’s gemaakt, treden senioren naar buiten, zij ontmoeten mensen op straat en denken na over het leven. Die ervaring wil ik hen geven, maar ook met hen beleven.

De wereld ligt in je achtertuin
Als fotograaf reis ik de wereld over, op zoek naar dat ene mooie beeld dat een geheel eigen verhaal vertelt over subculturen en andersdenkenden. Zo reisde ik door heel Europa om het leven van de Roma-zigeuners te fotograferen en publiceerde daarover het explosieve fotoboek: The good, the bad and the Roma.

"Nu ik ouder word en een gezin heb, komt er een moment waarop deze reizen stoppen. Maar waarom eigenlijk? Is fotografie niet een kunstvorm zonder leeftijd? Iedereen kan het leren of je nu tien of tachtig bent! Daarnaast hoef ik niet ver te reizen om kennis te maken met andere culturen want de wereld ligt in onze achtertuin!"

Hoe te werk?
Geïnteresseerde ouderen krijgen van mij een fotocursus (van 4 x 2 uur in een maand tijd) en zij gaan fotografisch en vertellend aan de slag met cultuur, traditie en afkomst. Met eigen camera’s vanuit Canon sponsoring! Al op cursusdag 2 gaan we ‘reizen’ binnen de provincie/binnen de stad naar een andere locatie om daar ouderen uit een andere cultuur te ontmoeten en te fotograferen.

Een voorbeeld: Iraanse vluchtelingen uit azc Almere volgen de fotocursus en ontmoeten mensen met Alzheimer uit Zeewolde. Hindoestaanse senioren uit Utrecht gaan op bezoek bij de Roma in Nieuwegein. Chinese ouderen stappen in de wereld van Staphorster klederdracht. Oud-mijnwerkers uit Margraten ontvangen de Sinti uit Venlo en vice versa.

Gehuild en gelachen
Inmiddels zijn Noord Holland, Zuid Holland, Utrecht en Flevoland afgerond. Een (zang) groep Surinaamse vrouwen volgde de cursus en zij ontmoetten transvrouwen. Hindoestanen, een zorgboerderij, asielzoekers, roze ouderen deden mee. Het zijn boeiende ontmoetingen waarbij vriendschappen ontstaan. Voor beginnelingen die werkelijk niets van fotografie wisten hebben we heel mooie resultaten. Prachtige foto’s, emotionele verhalen. We hebben gehuild en vooral veel gelachten!

placeholder


De opdracht luidde: maak een zelfportret zonder zelf in beeld te zijn.

Margreet maakte een stilleven van een doorkliefde appel op een glasplaat. Het verhaal vertelt over haar tweelingzusje die op 23-jarige leeftijd haar leven beëindigde. Twee helften, ooit zo ‘heel’, nu voor altijd gescheiden. 

placeholder

 


Tanja is nu vrouw, voorheen was zij man en heette Teus. Begeleid door een indrukwekkende afscheidsbrief van Tanja aan Teus maakte zij een portret van 2 handen. De vrouwelijke (het nu) troost de mannelijke (het verleden).

Wim als regisseur
In Zeewolde is cursist Wim. Wim heeft veel gefotografeerd maar nu, dementerend, niet langer in staat de camera te hanteren. Vol frustratie was hij. Totdat we bedachten dat hij de regisseur kan zijn en het beeld bepaalt dat vervolgens door zijn ‘personal assistent’ gemaakt wordt. Hier fotografeert Wim een Iraanse dame uit azc Almere.

Gezocht: nieuwe deelnemers
Ik ben nog op zoek naar mooie (sub)culturele groepjes (van ca. 5 tot 10 senioren-65+) in de provincies Friesland, Gelderland, Zeeland, Overijssel en Brabant. Dus wie wil, meld je bij me aan. Ik kom graag langs om te vertellen hoe het project er uit ziet, wat het kan betekenen voor de ouderen, familie en vrienden en voor (klein) kinderen en bovenal: hoe leuk het zal zijn.

Voor meer informatie of deelname, neem contact op met Peter van Beek.

placeholder


Peter van Beek (1965) was na een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige (1987) 15 jaar werkzaam in de gezondheidszorg. Na 2 kunstacademies (Lerarenopleiding en Fotografie) is hij sinds 1997 fulltime documentair-en portretfotograaf. Hij is voortdurend op zoek naar boeiende culturen en maakte onlangs een fotoboek over de Roma(zigeuners) in Europa: The good, the bad and the Roma.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Ouderenparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen