vrijdag 22 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Hoe maak je kunst met gemeenschap? Een complete toolkit met tips.

Zwembadverhalen laten zich zien en horen

Zwembadverhalen was een community-theaterproject dat werd uitgevoerd in Haren (GN). Naar aanleiding van het proces is een toolkit gemaakt. Een praktische handleiding voor kunstenmakers hoe je succesvol kunst maakt met een gemeenschap. 

Het voormalige buitenbad van De Scharlakenhof in het Groningse Haren vormde afgelopen zomer het sprookjesachtige decor voor de theatervoorstelling Zwembadverhalen. Dit ging over verhalen en herinneringen aan zwemmen. Muziek, dans, zang en toneelscènes werden uitgevoerd onder leiding van Izaline Calister (Caribean en jazz zangeres). Zwembadverhalen is een project naar een idee en stond onder artistieke leiding van Anne van Slageren. Met regisseur Jorrit Boonstra maakte de spelersgroep van Zwembadverhalen zelf de voorstelling. De vele zwembadverhalen, die de gemeenschap deelde, zijn verzameld en als inspiratiebron gebruikt voor de voorstelling.

Een bijzonder project dat een van de genomineerden was voor de Gouden C 2015. Een prijs die het Fonds jaarlijks uitreikt aan een project dat je mee moet maken!

Wil je ook een succesvol community-art project opzetten? Gebruik dan de toolkit Community Art project van Zwembadverhalen. Een praktische handleiding met tips en tricks.

Toolkit Community Art project.pdf

Uniek was dat dit één van de weinige voorstellingen in Nederland was waarvan elke opvoering ondersteund werd door gebarentaal voor doven en slechthorenden. Als er al gebarentaal is bij een voorstelling, beperkt zich dat meestal tot een speciale uitvoering. Bij zwembadverhalen was dit dus anders en elke uitvoering waren er mensen die van de tolken gebruik hebben gemaakt. Bovendien speelde er een dove acteur mee en kwam gebarentaal terug in het verhaal. De gebarentaal is in de film gemonteerd, waardoor het project ook nog na afloop nog terug te zien is door doven en slechthorenden.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Kunstparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen