zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Hiphop als missie

Angelo Martinus

'Zelf doe ik niet actief aan cultuur; ik kan helemaal niks! Heel veel regelen, dát kan ik. En ik heb een enorme liefde voor hiphop, al van kleins af aan. Voor de muziek, de cultuur en het hele gedachtegoed. Natuurlijk wilde ik vroeger ook rapper worden. En ik heb een tijdje gebreakdanced. Maar toen de twaalfjarigen me aan alle kanten voorbijschoten, was dat snel klaar.

In 2001 begon ik als jongerenwerker, hier in Eindhoven. Ik ontdekte hoe hiphop een ingang tot cultuur is voor jongeren die daar anders niet vanzelfsprekend mee in aanraking komen. Jongens uit bepaalde wijken gaan echt niet naar een dansschool. Maar geef ze een dak boven hun hoofd, en ze blijken heel zelfredzaam. Met de each one teach one-methode leren ze van elkaar.

Sommigen hadden zoveel talent, alleen waren het conservatorium en traditionele dansscholen niet op deze doelgroep ingesteld. Dus werd mijn missie: ik ga een plek voor ze maken. Na een paar jaar in Dynamo verhuisden we in 2011 naar Strijp-S. Onder de naam Mad Skills organiseren we vanuit daar workshops, theatershows, een festival – maar we doen ook commerciële opdrachten. Want ondernemerschap is heel belangrijk. Ieder doet hier z'n eigen ding: de één als artiest, de ander als docent, theatermaker, vormgever… Je kunt al die rollen vanuit de scene zelf invullen. En dan nog blijven we fondsen nodig hebben. Niet voor de basis, maar wel voor projecten waarvan je pas in later stadium de vruchten plukt, zoals Old Skool.

"Dat Old Skool de Gouden C won, gebruiken we in onze communicatie. En het is erkenning voor je werk."
Winnaar Gouden C 2015

In Old Skool II komen de verhalen van senioren centraal te staan. Rap ligt dicht bij poëzie. We willen ouderen koppelen aan spoken word-artiesten en een bundel uitbrengen.

Wat ik hiermee wil? Vooroordelen wegnemen die ouderen over de jeugd hebben. Laten zien dat die donkere jongens met hun petjes op óók een passie voor cultuur hebben. En andersom: jongeren laten zien dat er genoeg vitale ouderen zijn, die niet bedompt achter de geraniums zitten, maar kennis en kunde hebben die ze willen delen. Én ik wil laten zien dat hiphop meer is dan het stereotiepe stoere gescheld over drank en drugs. Dat is commercieel het meest zichtbaar, maar het is niet de essentie. Daarnaast, en dat wordt gemakkelijk vergeten, moet ik ook gewoon een boterham verdienen.'

placeholder

Samen met Gebouw 52 maakte Mad Skills met het project Old Skool urban culture toegankelijk voor senioren. Lees hier meer. Het project won de Gouden C 2015.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Cultuur maakt iedereen , Ouderenparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen