zondag 21 Oktober 2018
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Het jaar in verhalen

Fijne dagen!

 

Het afgelopen jaar vroegen we cultuurmakers vanuit allerlei hoeken wat cultuur maken voor hen betekent. De meest prachtige en boeiende verhalen kwamen naar boven. Directeur Jan Jaap Knol maakte hieruit een persoonlijke selectie: #cultuurmaaktiedereen!

 

placeholder

 

Al van jongs af aan voelde Martijn Holtslag de noodzaak iets te vertellen. Zoveel zelfs, dat één band niet volstaat. Als Knarsetand is hij rauw, als Quibus hypnotiseert hij dit najaar onder meer het Popronde-publiek. Martijn zit nooit stil als het op muziek aankomt en blijft zichzelf uitdagen. "Muziekmaken bleek een uitweg, een vlucht naar een wereld met mensen van wie ik energie kreeg. En ik voelde op het podium de magie van mensen iets vertellen, ze meenemen." Lees hier het verhaal van Martijn.

 

 

Rond de eeuwwisseling waren ze elkaars grootste rivalen in de top van het Nederlandse jeugdsquash. Tegenwoordig werken ze heel succesvol samen in de cultuursector. Garryl en Tomas, event manager en show host bij het Rotterdamse spoken word-podium SpraakuhlooS. Ze deden graag mee aan een cultuurportret. Maar dan wel samen! Lees hier over vriendschap, prijzen winnen en de kracht van het woord.

 

placeholder

Ze maakt muziek, theater, beeld en meer. Cultuur speelt een belangrijke rol in het leven van Rajae El Mouhandiz. "Muziek heeft mijn leven gered. Waarom dat is, vertel ik ook in mijn nieuwste voorstelling: Thuis, Ontheemd, gemaakt in samenwerking met Laaktheater en Urban Myth. Opgroeiend als immigrant in Amsterdam West moest ik koorddansen tussen de Nederlandse en de Marokkaans-Algerijnse cultuur. Ik heb nooit willen kiezen. Muziek was de enige plek waar ik mezelf kon zijn, doordat muziek culturen kan verenigen. Het is m'n zuurstof, de sprankeling in mijn ogen." Lees hier over haar makerschap, zoektocht en hoe cultuur kleur in haar leven bracht.

Mohssine Dahhan werkt op de afdeling Archeologie en Monumentenzorg van de gemeente Almere. Naast zijn reguliere taken vertelt hij nieuwkomers over de geschiedenis en archeologie van de stad en de omgeving. Zodat de stad ook van hen wordt. Zo probeert hij mensen aan het denken te zetten enthousiast te maken. Ooit belde na zijn les iemand die nauwelijks een woord Nederlands sprak de gemeente met de vraag wat hij moest doen met de oude munten die hij in zijn tuin gevonden had. "Zo heb ik al een paar duizend mensen bereikt – het is maatwerk, maar het loopt. Andere gemeenten zijn enthousiast, ik heb in Amsterdam en Den Haag lessen gegeven." Lees hier zijn aanstekelijke verhaal over geschiedenis, over cultuur en over de mensen die deze twee vormen.

placeholder

 

Tijdens haar afstuderen specialiseerde Janneke van der Wijk zich in de geschiedenis van het Conservatorium van Amsterdam. Dat ze er later directeur zou worden, kon ze toen nog niet vermoeden. Daarnaast zit ze momenteel in het bestuur van Méér Muziek in de Klas en werkt ze zo mee aan het streven alle kinderen van Nederland weer goed muziekonderwijs te geven. Lees hier het verhaal van Janneke.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Cultuur maakt iedereen

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen