maandag 18 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Het Fonds in het wild: Nijmegen

Met het Fonds op bezoek in Nijmegen

Wij zijn het Fonds voor Cultuurparticipatie en vinden dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om op zijn of haar eigen manier met cultuur bezig te zijn. Van jong tot oud. Op school en in vrije tijd. Cultuur maken geeft plezier, stimuleert creatief denken en brengt mensen samen. Of het nu gaat om het delen van je geschiedenis, ruimte geven aan drumtalent of het maken van poëziefilms. Cultuur is gelukkig niet in beton gegoten. Precies daarom geven wij subsidies aan culturele initiatieven in het hele land. Van Zeeland tot Groningen. Van groot tot klein. Dwars door alle disciplines heen.

We vinden het belangrijk om zelf te ondervinden wat de impact is van de projecten die we ondersteunen. Dat doen we voortdurend via gesprekken in het land, het bezoeken van projecten en de ‘ronde tafels’ bij ons op kantoor. Eén keer per jaar trekken we er met ons hele team op uit tijdens onze ‘Fonds in het Wild’ dag. Een vrolijke en ongedwongen dag die helemaal in het teken staat van beleven. We bezoeken projecten die we ondersteunen en gaan met de cultuurmakers in gesprek.

We willen als Fonds graag het verschil maken en door projecten te bezoeken ervaren we zelf wat ze teweeg brengen, zowel bij deelnemers als in de maatschappij. Dit jaar zijn we te gast in Nijmegen. De oudste stad van Nederland, al zal niet elke Maastrichtenaar dat met ons eens zijn!

Historie
Onze dag begint met recht wild. De tweede herfststorm is een feit en we waaien met windkracht 9 van Utrecht naar Nijmegen. We komen op adem in de Burgerzaal van het gemeentehuis waar historie en Gispen heel natuurlijk samengaan. Wethouder Cultuur Bert Velthuis is onze gastheer en hij neemt ons op bevlogen wijze mee in zijn visie op cultuur. In Nijmegen stimuleert de wethouder instellingen om actief op zoek te gaan naar nieuwe verbindingen. Hoe kun je een nieuwe doelgroep aanboren en hen kennis laten maken met cultuur? Dit is een vraag die het Fonds ook stelt aan de projecten die we ondersteunen.

Ondertussen is de wind in kracht afgenomen en is het zelfs droog. Dat hebben de vrijwilligers van het Gilde mooi geregeld voor ons! Guus en Ber nemen ons mee voor een historische stadswandeling. Met aanstekelijke enthousiasme laten ze ons de mooiste plekjes van Nijmegen zien. Hun verhaal is doorspekt met anekdotes over de indrukwekkende geschiedenis van de stad.

Ontmoeting
Veel te snel moeten we alweer door. De fietsen staan klaar voor ons bezoek aan drie projecten: Stichting DZIGA, Popsport en 024 Geschiedenis Nijmegen. Overal worden we met open armen ontvangen. We dompelen ons onder in deze bonte mix van cultuuruitingen en ontdekken al snel wat een financiële bijdrage van het Fonds betekent. Groei is de rode draad!

In het geval van ‘024’ betekende het letterlijk het professionaliseren van hun communicatie. Hierdoor zijn ze meer zichtbaar en ‘als vanzelf’ sluiten er daardoor meer organisaties aan bij dit bijzondere collectief. Ook bij Popsport voelen ze dit zo. Bij DZIGA betekent het letterlijk over de grens groeien. Zij gingen een partnerschap aan met een Duitse organisatie en zo werd hun bereik ook weer groter.

Onze bijdrage betekent heel concreet dat een project zich mag en kan blijven ontwikkelen. Nóg beter worden, nog meer stappen kunnen zetten is wat de cultuurmakers drijft. Daarnaast faciliteren we met onze subsidie eigenheid en ontmoeting en bieden we ruimte aan talent.

Passie
De cultuurmakers delen openhartig hun passie met ons. Zo worden we letterlijk en figuurlijk ondergedompeld in de wereld van muziek bij Popsport. We komen bijeen in een donkere kelder waar je de muziek niet alleen hoort, maar ook voelt. De drummer van De Staat, Tim van Delft, laat ons zien hoe een workshop bij Popsport in zijn werk gaat. Drie talentvolle drummers geven zich met huid en haar aan hem over en de meest vreemde termen vliegen ons om de oren. Ooit gehoord van ‘laagjes stapelen’ of deze, ‘met scheur erin’? Ademloos hebben we gekeken, geluisterd en genoten.

Heel anders, maar net zo interessant en vrolijk was het kijkje achter de schermen van 024 Geschiedenis Nijmegen. Hoe bijzonder is het dat de liefde voor de rijke geschiedenis van de stad gedeeld wordt door zoveel vrijwilligers. Wat er met kop en schouders uitspringt is de wil om kennis te delen. Niet alleen met het publiek, maar ook onder elkaar. Alles om de verhalen over de stad nog meer tot leven te brengen.

Bij DZIGA worden we verrast met een voordracht van een dichteres en zien we daarna hoe haar gedicht is verfilmd. Wat we ook meenemen van dit bezoek is de prachtige quote van onze gastvrouw die precies omschrijft wat cultuurmakers drijft en waar we het hartgrondig mee eens zijn …

“Projecten start je niet alleen voor de talenten en professionals, maar ook omdat je een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt.”

Huiswerk
We voelen ons deze middag één met de projecten en dat maakt dat de zorgen die er óók zijn aan ons worden toevertrouwd. In de persoonlijke gesprekken horen we dat de stap om subsidie aan te vragen een hele grote is.

Het blijkt dat cultuurmakers niet altijd bekend zijn met onze werkwijze. Het is belangrijk voor hen om vooraf te kunnen brainstormen. Even de gedachten op orde krijgen voordat ze zich storten op de papierwinkel die nu eenmaal hoort bij een subsidieaanvraag.

We realiseren ons dat we nóg beter voor het voetlicht moeten brengen dat we iedereen graag en met plezier begeleiden in dit proces en dat het verhaal achter een aanvraag juist zo belangrijk is. Voor de aanvrager én voor ons.

 

placeholder


Het is fijn om te ervaren dat we goede keuzes hebben gemaakt en dat deze drie projecten, mede door onze hulp, zich hebben kunnen laten zien én ontwikkelen. We hebben aan den lijve ondervonden dat we als Fonds passie en bevlogenheid een podium bieden en dat we dromen waarmaken. Dat maakt ons ontzettend trots!

Terugkijkend op deze bijzondere dag zijn we eerlijk gezegd alweer benieuwd waar de wind ons een volgende keer heen brengt. Wat denk jij? In welke stad moeten we echt neerstrijken om ons onder te dompelen in de lokale cultuur? Laat het ons weten!

 

 

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Jonge Kunst, Talent en festivals 2017-2019, Erfgoedmanifestaties

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen