zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Handwerken 7.0: oude techniek in hip jasje!

Aan de slag met nieuwe handwerktechnieken

Zaans stikwerk, open naaiwerk, stoppen, kantklossen, borduurtechnieken en kralen borden zijn prachtige handwerktechnieken. Ze maken deel uit van ons cultureel erfgoed, maar ze staan ook op de lijst van bedreigde soorten. Vrouwen van Nu, de grootste vrouwenorganisatie van Nederland, is heel actief op het gebied van handwerken en heeft ook veel kennis hierover in huis. Handwerkentechnieken in een nieuwe vorm gieten blijkt aan te slaan.

Met het St. Lucas, ambachtsschool te Boxtel zochten ze samenwerking. Een aantal handwerksters van Vrouwen van Nu heeft in drie werkateliers een groep studenten de handwerktechnieken geleerd. Samen kregen zij vervolgens de opdracht om nieuwe toepassingen met deze techniek te ontwikkelen. De studenten waren heel enthousiast om de handwerktechnieken te leren. “Stoppen is keivet” volgens één van de studentes die een stop geïnspireerd op een bekende tatoeage ontwierp.

Hippe toepassingen
Er zijn hippe en praktische toepassingen ontwikkeld die vervolgens in een workshopvorm zijn gegoten. En dat wilde Vrouwen van Nu graag uitrollen. We zochten samenwerking met Modemuze, een online platform dat de mode – en kostuumcollecties van een groot aantal bekende musea verbindt en deelt. Met succes! Zo wordt er op Modemuze iedere maand een handwerktechniek in de schijnwerpers gezet.

 

Conservatoren musea enthousiast
De workshops worden gedurende het hele jaar 2016 aangeboden in musea door het hele land. Het leuke aan deze workshops is dat je naast dat je in kleine groepen de handwerktechniek krijgt aangeleerd, ook een kijkje in het archief van het museum krijgt. De conservatoren zijn heel enthousiast om een aantal unieke museumstukken te tonen en hun historie te delen. Zo waren er onlangs al workshops in het Centraal Museum Utrecht, de Kantfabriek in Horst , Museum Twentse Welle en Tassenmuseum Hendrikje. De komende periode volgen er workshops in het Fries Museum, Museum Rotterdam, Gemeentemuseum Den Haag , Openluchtmuseum Arnhem en nog veel andere musea.

Belangstelling groeit
De belangstelling groeit, tijdens de jaarlijkse Antiek textielmarkt, waar we met het project aanwezig waren zijn veel nieuwe contacten gelegd. De deelnemers aan de workshops zijn heel enthousiast en gedreven om de technieken te leren. Om geïnteresseerde deelnemers te bereiken is het project Handwerken 7.0 actief op social media. Dat dit werkt bleek uit het feit dat ik onlangs in de trein tegenover een jonge hakende vrouw zat en terwijl ik haar vertelde over het project bleek dat zij het al volgde via Instagram, aldus projectleider Ryanne van den Aker.

Steun Fonds voor Cultuurparticipatie
Afgelopen jaar werden werden we genomineerd voor de Gouden C. Daar waren we heel trots op! We zijn heel blij met de steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie en willen in 2016 nog veel mensen kennis bij brengen over deze oude handwerktechnieken zodat zij niet verdwijnen maar op een eigentijdse manier terugkomen. Meedoen? Kijk hier voor actuele data workshops handwerktechnieken én volg ons op Instagram Handwerken7.0

 

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Immaterieel Erfgoed 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen