zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Handwerk van stichting Zeeuws museum

Handwerk van stichting Zeeuws museum

De kenniseconomie maakt meer en meer plaats voor de ambachtseconomie. Handgemaakte producten staan steeds vaker in de spotlight. Het Zeeuws Museum in Middelburg speelt op deze accentverschuiving in met het Handwerkproject.

Subsidie

€ 80.000

Jaar 2014

Dit is een project uit de Regeling Erfgoedparticipatie van het Fonds.
 
De kenniseconomie maakt meer en meer plaats voor de ambachtseconomie. Handgemaakte producten staan steeds vaker in de spotlight. Het Zeeuws Museum in Middelburg speelt op deze accentverschuiving in met het Handwerkproject. Dit meerjarige project verbindt ambachten van de afgelopen tweehonderd jaar met kunst, design en architectuur van nu. Het museum beschikt over een ruime collectie kunstnijverheid, mode en streekdrachten zoals kleding huisraad meubels en sieraden, gemaakt door glasblazers, wevers, mandenmakers en bronsgieters. Men streeft er met dit project naar de kennis, techniek en vaardigheden rondom deze ambachten nog meer te borgen, door te geven en te vernieuwen. 
 
Het project start met een pilotfase waarin het Zeeuws Museum tot werkplaats en onderzoekscentrum wordt gemaakt. Opkomende designers en studenten van diverse vakopleidingen maken kennis met de collectie van het Zeeuws Museum en onderzoeken vervolgens onder leiding van een ambachtsman de mogelijkheden om tot een nieuw eindproduct te komen. Er wordt hiervoor een concreet ambacht gekozen, zoals de plooi- en vouwtechniek die men veelal terugziet in de Zeeuwse streekdrachten. Om het proces ook voor publiek zo inzichtelijk mogelijk te maken vindt dit plaats in het museum. Daarnaast  bundelen multimedia experts de resultaten die tot slot worden  gepresenteerd. Na deze pilotfase vindt uitbreiding van het project plaats in andere Zeeuwse musea met ambachtelijke collecties. Het Zeeuws Museum werkt voor dit project samen met stichting Cultureel Erfgoed Zeeland. 
 
Het fonds ondersteunt dit beeldbepalende erfgoed project omdat er een kruisbestuiving plaatsvindt tussen ambacht en design, waardoor oude ambachten een nieuwe toekomst worden geboden. Daarnaast ontstaat er een platform dat ambachtslieden, designers, studenten en publiek met elkaar in contact brengt. Door het proces en de ontwikkeling van nieuwe eindproducten inzichtelijk te maken wordt de jonge generatie met het Zeeuwse cultureel erfgoed verbonden.    
 

www.zeeuwsmuseum.nl

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Immaterieel Erfgoed 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen