zaterdag 16 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Fonds in het wild: Stefanie bij theatervoorstelling van 21 Syrische nieuwkomers!

Affiche Thuis in Hoogeveen

De medewerkers van het Fonds zijn niet altijd te vinden op het kantoor in Utrecht. Soms tref je er ook één in het wild. Bij een voorstelling of presentatie van één van de projecten die het Fonds ondersteunt bijvoorbeeld. In deze rubriek delen de collega’s hun belevenissen. Vandaag programma-adviseur Stefanie Weijsters op bezoek bij de bijzondere voorstelling 'Thuis in Hoogeveen' van Loods13.

Wat heb je gezien of gedaan?
Op donderdag 1 december ben ik aan het eind van de werkdag in de trein gestapt naar Hoogeveen, om daar een wel heel bijzonder project te bezoeken. Het Fonds was uitgenodigd voor de première van het door ons ondersteunde project en de theatervoorstelling Thuis in Hoogeveen. Het was inmiddels al avond en donker geworden en met mijn telefoon als navigator fietste ik over een verlaten industrieterrein. Gelukkig zag ik al vrij snel de affiches van Thuis in Hoogeveen opdoemen en was ik aangekomen bij een voormalige kringloopwinkel, nu omgebouwd tot theater. “Alle voorstellingen uitverkocht” was er met zwarte letters op een witte baan over de affiches heen geplakt.

Uitverkocht en zoemend druk, ik merkte meteen dat het project leeft. In de tot foyer omgebouwde ruimte waar verse muntthee werd geschonken stonden niet alleen bezoekers met verwachtingsvolle blikken te wachten, ook de lokale en regionale pers was hierop afgekomen. Logisch, want theater dat als onderdeel van de inburgering van nieuwkomers ingezet wordt is nog uniek in Nederland. Thuis in Hoogeveen is een theaterwerkplaats als onderdeel van het inburgeringstraject van twintig Syrische vluchtelingen, waarin jongerentheater Loods13 en de Gemeente Hoogeveen nauw samenwerken. Deze Syrische deelnemers mogen in ieder geval vijf jaar in Hoogeveen blijven wonen en moeten daarna alleen vertrekken als hun land van herkomst weer veilig is.

Theater als onderdeel inburgeringstraject
De werkcoaches van de gemeente Hoogeveen hadden tijdens hun ontmoetingen met de Syrische vluchtelingen gesignaleerd dat er andere hulp nodig is om het zelfvertrouwen van de nieuwkomers te vergroten en ze weer in hun kracht te zetten, zo valt te lezen op de website van de gemeente. ”Alleen dan kun je ook goed meekomen en integreren in de Nederlandse samenleving. Toen zij in contact kwamen met Loods13 uit Drenthe is het idee van een theaterwerkplaats in hun inburgeringstraject ontstaan.” Een andere manier van integreren noemen zij dit.

Wat maakte dit project voor jou tot een echt cultuur participatie project?
Twintig mensen die met een boot de Middellandse Zee zijn overgestoken met gevaar voor eigen leven, brengen hun verhaal in de theaterwerkplaats en voorstelling Thuis in Hoogeveen opnieuw tot leven. Zo zijn ze bezig met hun eigen persoonlijke verwerking en creatieve ontwikkeling, gebruiken ze theater als een uitlaatklep of expressiemiddel en treden ze op een kwetsbare maar openhartige manier in contact met het publiek, de mede inwoners van Hoogeveen en omstreken. Je voelt tijdens de voorstelling en ook erna, tijdens een heerlijke Syrische maaltijd waarna er wordt gezongen en gedanst, dat het hier draait om de ontmoeting met elkaar. Tegelijkertijd helpt het theater maken de nieuwkomers om daadwerkelijk onderdeel te worden van de Nederlandse samenleving en datgene wat ze leren in de inburgeringscursus in de praktijk te brengen.

Wat is je bijgebleven?
De voorstelling op zichzelf is indrukwekkend en raakte me. Maar nog belangrijker vind ik het proces dat de Syrische mannen en vrouwen in dit project met elkaar, de makers en het publiek meemaken en de impact die dat heeft op (de start van) hun levens hier in Nederland. 

Na afloop van de voorstelling, toen we samen aan tafel gingen en de dansvloer betreden werd, straalden ze van trots, ontspanning en verbondenheid.

Kunnen wij nog gaan kijken of meedoen?
Eva Wortmann kondigde met trots aan dat de voorstelling zoveel belangstelling trekt dat besloten is om twee extra dagen te spelen, ditmaal in theater De Tamboer in Hoogeveen. Hoe, wat en wanneer kan je het beste volgen via loods13.nl. Daarna wil Loods13 ook graag de rest van Nederland met de voorstelling in aanraking brengen, dus wie weet!

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Kunstparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen