vrijdag 22 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Fonds in het Wild: Stefanie vertelt het verhaal van Jopie

Het verhaal aan Jopie

Onze medewerkers bevinden zich niet altijd achter hun bureau. Soms trekken ze de wijde wereld in en tref je ze in het wild! Bij een voorstelling, tentoonstelling of presentatie van één van de projecten die het Fonds ondersteunt bijvoorbeeld. In deze rubriek delen de collega’s hun belevenissen. Vandaag: Stefanie Weijsters, programma-adviseur bij het Fonds. Zij bezocht het ouderenproject 'Het verhaal aan Jopie' van BUOG.

Waar ben je geweest?
Mijn moeder en ik gaan graag samen op pad. Aangezien ik geboren en getogen Friezin ben, hadden wij al vaker een bezoek gebracht aan het Jopie Huisman Museum in Workum en zijn allebei een beetje fan geworden van deze inmiddels overleden kunstenaar. Toen de uitnodiging van BUOG voor hun project 'Het verhaal aan Jopie' in mijn mailbox binnenkwam, heb ik dan ook meteen mijn moeder gebeld en een date gepland. Vrijdag 22 april bezochten wij de opening van de expositie van de circa 100 schilderijen uit 25 zorginstellingen.

Uit welke subsidieregeling van het Fonds komt dit project?
Ouderenparticipatie

Wat heb je gezien of gedaan?
In de afgelopen maanden hebben de makers van BUOG en de bewoners van 20 zorgcentra al veel meegemaakt van het 'Het verhaal aan Jopie'. De BUOG initiatiefnemers hadden eerder opgemerkt dat juist de oudere generatie die zoveel met het verhaal van Jopie Huisman heeft niet mobiel genoeg is om naar hun theatervoorstelling over de Workumse kunstenaar te komen. Daarom dachten ze: als de mensen niet naar Jopie kunnen komen komt Jopie gewoon naar de mensen. En zo geschiedde.

Elke zorginstelling werd een week lang door BUOG ondergedompeld in een ‘Jopieweek’. De huizen werden aangekleed met replica's van de werken van Huisman en objecten die de kunstenaar schilderde. Ook werden de bewoners getrakteerd op het theaterstuk en genoten ze van de favoriete maaltijd van Jopie Huisman (boontjes met spekjes, een maaltijd met een verhaal). Als laatste gingen de bewoners zelf actief aan de slag in schilderworkshops en maakten ze hun eigen werk in de geest van Jopie Huisman.

Gedurende de week groeide het animo in het huis en werden steeds meer bewoners enthousiast. Uiteindelijk deden zo’n 500 mensen actief mee aan de schilderworkshops. Op elke locatie werden een aantal kunstwerken geselecteerd om voor te leggen aan een jury, met daarin onder ander Pepy Huisman (de zoon van). Zij koos uit de vele opbrengsten twee winnaars, één in de categorie ervaren schilders en één in de categorie onervaren schilders. Daarnaast werd er online een publiekswinnaar gekozen.

Op vrijdag 22 april was het dan zover. In het Jopie Huisman Museum mocht wethouder van de gemeente Súdwest-Fryslân Stella van Gent de expositie van de 100 genomineerde kunstwerken openen. Pepy Huisman maakte zelf de winnaars bekend. "Ik denk dat mensen zichzelf verbaasd hebben." zei hij in zijn aankondiging.

Wat maakte dit project voor jou tot een echt cultuur participatie project?
Vrijwel alle Friese ouderen kennen Jopie Huisman nog als iemand uit hun tijd en herkennen zich in de thematieken die hij als autodidacte kunstenaar verwerkte in zijn schilderijen. Als verzamelaar van lompen en metalen was hij gefascineerd door de vodden van mensen die een inkijkje geven in het kleine leed en de armoedige toestand waarin mensen leefden. Een tijd die wij als maatschappij misschien achter ons gelaten hebben, maar die bij de ouderen onder ons nog veel herinneringen opwekken. Dat zij binnen dit project op verschillende manieren, via een voorstelling, maaltijd, schilderworkshop en expositie, geprikkeld zijn om zichzelf via schilderen te verrassen en laten zien raakt me. Het is duidelijk dat Jopie Huisman iets bij de bewoners van de zorgcentra losgemaakt heeft.

Wat is je bijgebleven?
Mijn moeder en ik waren al vroeg aanwezig en konden zo mooi alle genodigden met hun begeleiding of aanhang het museum zien binnenkomen. Bij ons aan tafel schoof een dame aan die ook uit Sneek bleek te komen. Zij maakte een van de genomineerde kunstwerken en vertelde ons dat ze nooit eerder geschilderd had en ook niet wist wat ze tijdens de workshop moest schilderen. Toen de workshop bijna ten einde was had ze nog niks op haar paneel staan. Een van de kunstenaars spoorde haar aan net als Jopie Huisman iets te schilderen wat ze om haar heen zag. Ze schilderde vervolgens de drie verftubes die op de tafel voor haar stonden. Even later bleek dat de jury haar werk tot winnaar had gekozen in de aanmoedigingscategorie. Het was prachtig voor mijn moeder en mij om te zien hoe deze vrouw, die zo bescheiden en zonder enige verwachtingen binnenkwam, bij de bekendmaking van de winnaar zichtbaar boven zichzelf uitsteeg. Mijn moeder had haar de hele tijd goed in de gaten gehouden en vertelde me later: "Je zag dat ze zich tijdens de uitreiking toch langzaam begon te realiseren dat ze ook kans maakte en hoe leuk het zou zijn als haar werk uitgekozen zou worden." Onze dag kon alleen door dat kleine geluk al niet meer stuk.

Kunnen wij nog gaan kijken of meedoen?
Jazeker, pak de auto naar Workum want de tentoonstelling is nog tot en met 22 mei in het Jopie Huisman Museum te zien.

Ook nam de regionale omroep Omrop Fryslan haar kijkers thuis mee in ‘Het verhaal aan Jopie’. Een korte versie van het filmpje zie je hier.

Zie ook:
http://buog.nl/project/het-verhaal-aan-jopie
http://www.jopiehuismanmuseum.nl/tentoonstelling/

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Ouderenparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen