maandag 18 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Fonds in het wild: Stefanie en Giovanni bij Reality Check

Echte en virtuele wereld lopen door elkaar

De medewerkers van het Fonds zijn niet altijd te vinden op het kantoor in Utrecht. Soms tref je er ook één in het wild. Bij een voorstelling of presentatie van één van de projecten die het Fonds ondersteunt bijvoorbeeld. In deze rubriek delen collega's belevenissen. Vandaag: Stefanie Weijsters en Giovanni Campbell, programma adviseurs.

Wat hebben jullie gezien of gedaan?
Op zondagmiddag 5 maart bezochten Giovanni en Stefanie adviseurs van de subsidieregeling Talent en Festivals het project Reality Check in de Tolhuistuin in Amsterdam. Een initiatief van Solid Ground Movement uit Amsterdam in samenwerking met Urban House Groningen, HipHopHuis Rotterdam, Epitome Entertainment uit Rotterdam en Stichting Aight uit Den Haag.

Tegelijkertijd met de hiphopdansshow in Amsterdam vond bij Aight in Den Haag een hiphopconcert plaats. Beide shows stonden via een livestream verbinding met elkaar in contact en reageerden op elkaar. Daarnaast komt er ook nog een VJ aan te pas. Een hele spannende combinatie die alle deelnemers op scherp zet. Aan beide kanten van de verbinding wordt gezamenlijk een strakke show neergezet.

Wat ging vooraf?
Een landelijke selectie van danstalenten was op 4 en 5 maart te zien in de hiphopdansshow Reality Check. In de verschillende steden werden introductieworkshops gehouden op 25 middelbare scholen, waaraan zo’n 2.300 jongeren deelnamen. Daarop volgden lessen bij de samenwerkende hiphopscholen door het hele land. Het traject werd afgesloten met de voorstelling Reality Check, waarvoor een enthousiaste groep jonge hiphop dansers en muzikanten aangetrokken werd.

Wat is (online) nog echt?
In een tijd waar de echte en de virtuele wereld steeds meer door elkaar lopen, je kunt facetimen met de andere kant van de planeet en tegelijk je buurman niet meer zien, vragen zij zich af: Wat is (online) nog echt? In Reality Check wordt, door on- en offline beeld en geluid met elkaar af te wisselen, gespeeld met de werkelijkheid. De livestream werd verzorgd door La Mama (It), de technische partner van de voorstelling. De live visuals werden daarnaast afgewisseld met vooraf opgenomen beelden.

"De voorstelling laat zich niet vangen in één categorie, maar combineert verschillende disciplines en media."

Waarom vinden jullie dit een bijzonder talentontwikkelingsproject?
In de eerste plaats is het bijzonder dat een jongerenhiphopvoorstelling door de samenwerking van vijf van de grootste hiphophuizen in Nederland wordt gerealiseerd. Hierdoor dansen jongeren uit Groningen met de choreograaf van Solid Ground Movement en verkent een Amsterdamse spoken word performer de ontwikkelmogelijkheden bij Aight in Den Haag.

Als Fonds worden wij enthousiast van deze gebundelde energie en de kansen die deze samenwerking biedt aan gemotiveerde jonge mensen en getalenteerde nieuwe makers die bij de verschillende instellingen rondlopen. Daarnaast sluit dit project naadloos aan bij actuele ontwikkelingen in en vernieuwing van de sector als het gaat om interdisciplinair en multimediaal werken.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Talent en festivals 2017-2019

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen