zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Fonds in het Wild: Stefanie bij Urban Talent Donna

Dansers Lara Drozdek & Jeffrey de la Fuente

Onze medewerkes bevinden zich niet altijd achter hun bureau. Soms trekken ze de wijde wereld in en tref je ze in het wild! Bij een voorstelling, tentoonstelling of presentatie van één van de projecten die het Fonds ondersteunt bijvoorbeeld. In deze rubriek delen de collega’s hun belevenissen. Vandaag: Stefanie Weijsters, programma-adviseur bij het Fonds. Zij bezocht de interne presentatie van Donna Chittick, één van onze Urban Art Talenten.

Waar ben je geweest?
Bij een interne presentatie van danser en maker-in-spe Donna Chittick als afsluiting van haar tweede onderzoeksfase.

Uit welke subsidieregeling van het Fonds komt dit project?
Urban Arts regeling

Wat heb je gezien of gedaan?
Urban talent Donna Chittick nodigde het Fonds uit om naar een presentatie van haar tweede onderzoeksfase te komen. Zaterdag 16 april nam ik de trein naar Amsterdam en voer met de pont over het IJ op weg naar de Tolhuistuin, waar talentontwikkelingsorganisatie Solid Ground Movement haar kantoor en studio’s heeft. Onder de vleugels van Solid Ground werkt deze 28-jarige hiphopdanseres met maakambities aan haar choreografische competenties.

In een intiem gezelschap van 6 toeschouwers, waaronder ook de twee oprichters van Solid Ground Bryan Druiventak en Alida Dors, presenteerde Donna haar eerste resultaten. Ze had ons na binnenkomst pen en papier in de handen gedrukt en vriendelijk doch dringend verzocht om, zo eerlijk mogelijk, feedback te geven op wat we zouden gaan zien en horen. Een mooie uitnodiging waarin ze toont open te staan om te groeien. Donna presenteert zichzelf als iemand die zich comfortabel voelt in beweging en dans maar meer moeite heeft om zich uit te drukken in woorden. Het tegendeel bleek waar!

Voor en na ieder kort dansstuk, uitgevoerd door twee jonge dansers, nam de jonge maker ons mee in haar zoektocht. In deze tweede fase van haar onderzoek ging ze op zoek naar haar eigen stijl van choreograferen, door te experimenteren met enerzijds een meer abstracte en anderzijds een meer concrete en illustratieve manier van werken. Met ondersteuning van haar artistieke hulptroepen AHK docente en dansdramaturge Katja Hieminga, externe maker van het traject Lloyd Marengo en Alida, die haar bevragen, spiegelen en handvatten aanreiken, ontdekt Donna zo steeds meer facetten van het makerschap in het algemeen en haar eigen persoonlijke stijl en werkwijze.

Wat maakte dit project voor jou tot een echt cultuur participatie project?
Een talentontwikkelingsproces kost tijd, misschien wel een leven lang. Donna is al vanaf haar 18e als danser betrokken bij Solid Ground en samen zijn ze verder gegroeid. In deze fase van haar makerscarrière mag Donna volop proeven, experimenteren, opnemen en weer afstoten, omarmen en weer loslaten, fouten maken en daarvan heel veel leren. Het gaat niet zozeer om de eindbestemming maar veel meer om de reis; iets wat voor mij kenmerkend is voor cultuurparticipatie.

Wat is je bijgebleven?
Zodra Donna me de studio binnenleidt fluistert ze me toe dat het traject haar flink met zichzelf geconfronteerd heeft. Makkelijk is een traject als dit niet, als je het zo serieus neemt als zij. Persoonlijk is het des te meer.

Kunnen wij nog gaan kijken of meedoen?
Hierna gaat Donna de derde en laatste fase van haar onderzoek in. Met al het ontwikkelde materiaal in haar zak werkt ze toe naar een voorstelling die meerdere keren gepresenteerd zal worden. Zodra daar meer bekend over is zullen we dat zeker met jullie delen.

 

Dansers
Lara Srozdek & Jeffrey de la Fuente

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Urban arts talent

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen