zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Fonds in het wild: Stefanie bezoekt Cardiac Output

Dansers met en zonder beperking samen in voorstelling Cardiac Output

De medewerkers van het Fonds zijn niet altijd te vinden op het kantoor in Utrecht. Soms tref je er ook één in het wild. Bij een voorstelling, tentoonstelling of presentatie van één van de projecten die het Fonds ondersteunt bijvoorbeeld. In deze rubriek delen de collega’s hun belevenissen. Vandaag: Stefanie Weijsters, programma-adviseur bij het Fonds.

Waar ben je geweest?
Ik bracht een bezoek aan de dansvoorstelling Cardiac Output in Theater de Meervaart in Amsterdam. Dit project, Con Cordaan, is niet zomaar een voorstelling maar een bijzondere samenwerking van zorgorganisatie Cordaan, dansgezelschap Introdans en de kunstvakopleiding Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK).

Wat heb je gezien of gedaan?
In Cardiac Output dansen vier acteurs met een verstandelijke beperking - Fran, Emre, Aymed en Esther - duetten met vier professionele dansers. Onder de professionele dansers zijn drie vierdejaars studenten van de AHK en de acteurs zijn cliënten van de theaterwerkplaats Theater LeBelle van Cordaan. Choreograaf Adriaan Luteijn heeft veel ervaring met inclusieve dansprojecten en weet als geen ander de dansers met en zonder beperking in hun kracht te zetten en de magie van dans en theater aan de deelnemers en het publiek over te brengen, zo blijkt ook uit het applaus van het dolenthousiaste publiek en het Making of filmpje dat na de voorstelling getoond wordt. Het is overduidelijk: dans is van en voor iedereen!

Wat maakte dit project voor jou tot een echt cultuur participatie project?
Het project betreft een vorm van cultuurparticipatie die me recht in mijn hart raakt. En dat heeft niet alleen te maken met het centrale thema in de duetten, waarvoor zowel het hart als fysiek instrument als de emoties die aan het hart zijn toegeschreven inspiratie boden. Het project bevat verschillende elementen die het voor mij bijzonder maken: de samenwerking tussen de zorginstelling en culturele partners op een kwalitatief hoogstaand niveau, de interactie en gelijkwaardige uitwisseling tussen mensen met en zonder beperking in de repetities en op het podium en de kennisoverdracht op het gebied van inclusief werken van de ervaren makers van Introdans op een nieuwe generatie dansmakers en -docenten.

Op de website van Introdans vertelt Luteijn: “Met Cardiac Output kunnen wij vanuit Introdans de opgedane kennis van eerdere inclusieve projecten overdragen aan een nieuwe generatie dansmakers. Het doel is een volwaardige dansproductie neer te zetten met zeer uiteenlopende dansers en mogelijkheden. Theater LeBelle, de theaterwerkplaats van Cordaan, waar mensen met een verstandelijke beperking theatertraining krijgen, stapt hiermee in de wereld van de moderne dans en leert van de rijke ervaring die Introdans op dit gebied heeft.”

Wat was je favoriete moment?
Ik heb de hele voorstelling geboeid zitten kijken, soms gniffelend, soms ontroerd. Van ballroomdans tot popping & locking en van klein en intiem tot groots en meeslepend. In het ene duet werd het gracieuze en elegante benadrukt, in het andere het fysieke en stoere.

Alles was echt. De blikken van de dansers naar elkaar en af en toe naar ons als publiek, de spanning en even later ook de ontspanning, de krachtinspanning, focus en aandacht, en aan het eind van de voorstelling de blijdschap en het luide applaus vanuit de zaal.

Kunnen wij nog gaan kijken of meedoen?
Woensdag 16 maart dansen Aymed en Nina hun duet "Liefde" voor koningin Máxima bij de opening van Outsider Art Museum in de Hermitage, een samenwerking tussen de Hermitage/Het Dolhuys en Cordaan. Daarnaast liggen er nog een aantal optredens in het verschiet, waaronder 1 juli tijdens de opening van de Special Olympics in Nijmegen. En gezien het enthousiasme zouden dit er beste nog eens meer kunnen worden!

Media
Lees het artikel Telegraaf 3 maart 2016 over Cardiac Output. Of bekijk hieronder het prachtige filmpje The making of...

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Kunstparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen