zaterdag 14 December 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Fonds in het Wild: Schoppen

Collega's in de voetbalkantine

De medewerkers van het Fonds zijn niet altijd te vinden op het kantoor in Utrecht. Soms tref je er ook één in het wild. Bij een voorstelling of presentatie van één van de projecten die het Fonds ondersteunt bijvoorbeeld. In deze rubriek delen de collega’s hun belevenissen. Vandaag vertelt programma adviseur Ingrid over een intrigerende locatievoorstelling op het voetbalveld. Zij bezocht samen met een grote groep collega's Schoppen. Van DOX en BonteHond.

Vrijdag 13 april ben ik, samen met een flink aantal andere collega’s van het Fonds, naar de voorstelling Schoppen geweest. Een voorstelling over discriminatie en uitsluiting op het voetbalveld. Deze voorstelling is gemaakt door DOX, in coproductie met BonteHond. DOX wordt meerjarig door het Fonds ondersrteund binnen de regeling Talent en Festivals en we hebben hen via extra incidentele middelen ook kunnen ondersteunen bij deze voorstelling. BonteHond is één van onze partners binnen Cultuureducatie met Kwaliteit.

Het leuke aan de voorstelling is dat hij niet alleen over het voetbalveld gaat, maar daar ook echt plaatsvindt. We verzamelden bij de Utrechtse voetbalclub Zwaluwen 1911, waar we een sjaal omgehangen kregen van de thuisclub of van tegenpartij FC Almere. Ook kregen we allemaal een koptelefoon op, zodat we alles vanaf de zijlijn goed konden volgen. Wat volgde was een bijzondere ‘voetbal-dansvoorstelling’, waarbij 22 spelers en een scheidsrechter over het hele veld dansten en bewogen. Tijdens de voorstelling maakten de spelers elkaar geregeld uit voor 'homo' of ‘vetklep’ en werden spelers buitengesloten vanwege hun donkere huidskleur.

Een bijzonder moment was toen alle toeschouwers werd gevraagd om in een lange rij een rondje over het veld te lopen. Tijdens dit rondje hoorden we door onze koptelefoon hoeveel mensen uit het publiek blond/bruin/zwart haar hadden, hoeveel een lichte, een getinte of een donkere huidskleur hadden en hoeveel van ons zich wel eens alleen of buitengesloten hadden gevoeld. Dit moesten we van tevoren aangeven via een korte enquete. Door dit moment en door alle discriminerende momenten op het voetbalveld, werden we als publiek gedwongen om na te denken over hoe diep discriminatie en uitsluiting mensen kunnen raken.

Na afloop hebben we nog even nagepraat met de regisseur van het stuk en zij vertelde hoe ontzettend bijzonder ze het vindt om met deze 23 jongens te mogen samenwerken. Alle jongens hebben verschillende achtergronden en nemen hun eigen verhalen van discriminatie en buitensluiting mee. Door met elkaar aan deze productie te werken, zag ze de jongens opbloeien tot zelfverzekerde jongens die nu een hecht team vormen. Dit maakt het voor mij echt een cultuurparticipatieproject.

Schoppen speelt in april en mei nog bij clubs in Rotterdam en Amsterdam. Kaarten zijn te koop via de website.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Talent en festivals 2017-2020

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen