maandag 18 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Fonds in het wild: Rob op Landgoed Maarsbergen tijdens Dag van het Kasteel

Bezoekers luisteren aandachtig naar rondleider Maurits van der Goes op Landgoed Maarsbergen

De medewerkers van het Fonds zijn niet altijd te vinden op het kantoor in Utrecht. Soms tref je er ook één in het wild. Bij een voorstelling of presentatie van één van de projecten die het Fonds ondersteunt bijvoorbeeld. In deze rubriek delen de collega’s hun belevenissen. Vandaag programma adviseur Rob Berends op bezoek bij Landgoed Maarsbergen tijdens de Dag van het Kasteel.

Waar ben je geweest?
Tijdens de Dag van het Kasteel bezocht ik, op Tweede Pinkersterdag, Landgoed Maarsbergen. Voor de 10e keer wordt deze dag in heel Nederland gehouden. Ook op de Utrechtse Heuvelrug waren talrijke kastelen en buitenplaatsen open voor publiek. In mijn dagelijkse leven in dat gebied was ik al intrigerend veel boerderijen met dezelfde gekleurde luiken tegengekomen. Bij welke adellijk kasteel zouden die toch horen? De kans nu om dat te ontdekken.

Uit welke subsidieregeling van het Fonds komt dit project?
Uit de subsidieregeling Talent en festivals. Het is een van de vele lokale projecten van de Dag van het Kasteel. De landelijke organisatie van deze Dag, de Nederlandse Kastelenstichting, krijgt hiervoor meerjarige subsidie van het Fonds.

Wat heb je gezien of gedaan?
Op het landgoed heb ik een rondleiding gehad van Maurits van der Goes, die met zijn gezin op het kasteel woont; een generatie in de lange bewoningstraditie van de familie Godin- De Beaufort. Er zijn maar liefst 50 vrijwilligers werkzaam op het landgoed. Een van hen hield een enthousiast verhaal over hun werk.

placeholder

 

Hij heeft ons in een uur langs de belangrijkste objecten geleid: het fraaie kasteel zelf, de mooie doorkijkjes in de Engelse landschapstuin, de Orangerie en ook de tent van Heel Holland Bakt waarin de televisieopnamen plaatsvinden voor het gelijknamige programma.

Wat maakte dit project voor jou tot een echt cultuur participatie project?
Allereerst de grote opkomst van bezoekers, die hun interesse duidelijk lieten blijken. Mijn groep telde al circa 40 deelnemers, en er waren meer groepen. Verder viel mij de brede inzet van vrijwilligers op dit landgoed op: aan allerlei werkzaamheden doen zij mee. Rondleider Maurits van der Goes maakte ook duidelijk dat in het voortbestaan van het landgoed de vrijwilligers onmisbaar zijn.

Wat is je bijgebleven?
Geen kasteel zonder bijzondere verhalen. Zo was meneer (jonkheer) Carel Godin de Beaufort een fervent coureur. Hij verruilde alle koetsen in het koetshuis voor raceauto’s in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Maar deze racesport heeft hem in 1964 ook zijn leven gekost. En er blijkt een speciale groep vrijwilligers te zijn die de oude moestuin verzorgt. Die grote betrokkenheid is heel mooi om te zien.

Kunnen wij nog gaan kijken of meedoen?
Er is een volgende gelegenheid om het landgoed te bezoeken: in het weekeinde van 29 juni tot en met 1 juli vindt er op dit landgoed een groot paardensportevenement plaats.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Talent en festivals 2017-2019

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen